Intervju: Sveriges bäst klädda vanliga man

joel  |  Publicerad 2008-07-29 16:36  |  Lästid: 4 minuter


Du behöver ingen hög lön för att skapa en personlig stil. Cafés Björn af Kleen möter  universitetsstudenten Oskar Bergkvist från Örnsberg – och får en föreläsning om hattar, hängslen och Humphrey Bogart. Foto: Andreas Öhlund.

Oskar Bergkvist bor i en retroanstruken Södermalmslägenhet i Stockholms nya
modedistrikt. Ett stenkast från Nitty Gritty-imperiet och secondhandbutiken Judits Herr på Hornsgatan.

oskar_bergkvist_1
”Ett par chinos från Cheap Monday som är väldigt gubbiga. Hälften skate, hälften workwear.” Byxor och hängslen, Oskars egna. Skjorta, 1 300, Hope.

Som ett draperi mellan hallen och sovrummet hänger en bukett blommiga klänningar. Dessa tillhör Oskar Bergkvists flickvän Elsa Billgren, det är hennes lägenhet. På garderobsdörren i hallen sitter en affisch på Robert De Niro i bar överkropp från Taxi Driver. James Bond poserar på sovrumsväggen.

Det är ingen slump. Oskar Bergkvist har ett teatraliskt förhållningssätt till kläder – han säger att det är en fortsättning på barndomens teaterintresse. Filmstjärnor, som Humphrey Bogart och James Dean, hör till stilförebilderna.

– Kläder är ett uttryck. Man kan framställa sig på olika sätt med hjälp av kläder.

oskar_bergkvist_2
”En racingjacka från Members Only som jag använt mycket. Den här modellen är äldre, från 1980-talet, då ärmarna var lite puffigare och inte så figurnära som i dag. Snygg aqua-blå färg.” Jacka, Oskars egen. Skjorta, 1 100 kr, Our Legacy. Slips, 600 kr, Acne.

Den lilla lägenheten är översvämmad av kassar från andrahandsbutiker, skor, accessoarer och jackor. Flickvännen arbetar som pr-ansvarig på klädbutiken Beyond Retro. Hennes syster är inköpsassistent på H&M. Sambons mamma, konstnären Helene Billgren, har ett helt rum fullt av andrahandskläder. Det händer att Oskar får följa med mor och dotter på exkursion. Oskar Bergkvist plockar ut en mörkblå sammetskavaj ur garderoben som han fått i present av Helene Billgren.

– De, Ernst och Helene, har ett hus i Thailand där de brukar hänga en hel del och shoppa på marknaderna, säger Oskar Bergkvist, som denna tisdag är klädd i en kortärmad blå- och svartrutig skjorta av rockabillymodell som härstammar från just Thailand.

Han visar också en egenartad grön kofta med motiv som liknar färgade kyrkfönster. Den kommer från Ernst Billgren.

Café fick upp ögonen för Oskar Bergkvist när han anlände till en av uttagningarna till Sveriges bäst klädda vanliga man i Sture­gallerian i Stockholm i rutig lilarosa skjorta från Ben Sherman, randiga strumpor och upprullade chinos (se lilla bilden till vänster). Det var ska- och skinhead­referenserna som tilltalade Cafés modechef Daniel Lindström.

– Genomgående har det varit mycket hängslen på senaste tiden. Så det har gått åt ska-hållet, bekräftar Oskar.

oskar_bergkvist_3
Oskar Bergkvist fotograferad för Café i samma skjorta som han bar vid uttagningen till Sveriges bäst klädda vanliga man ”Jag älskar den här skjortan för man blir så glad när man ser den, rosa och lila funkar fint tillsammans. Lite känsla av brat på 50-talet! Köpt på Herr Judit.” Skjorta och byxor, Oskars egna. Jacka, 1 500 kr, Acne. Skor, 1 299 kr, Dr Martens.

Han lyfter i några högar rutiga skjortor – såväl fynd från second hand som måttsydda från nätets Tailorstore – i en fet kasse. Ett par hänglsen med döskallemotiv åker också med. Han är på väg för att fotograferas för Café i en fotostudio som ligger bara en gata bort från hemmet.

Till vardags är Oskar Bergkvist, född 1984 och uppvuxen i Örnsberg utanför Stockholm, student på Stockholms universitet. Dagen före vår intervju skrev han klart en uppsats i ämnet ”hållbar samhällsutveckling”. I höst ska han satsa på en kurs i geologi.

– Stenar, grus, sand och sådan skit. Det är coolt med vulkaner och jordbävningar. Jag vill ha ett jobb där jag får vara ute på dagarna. Man blir inspirerad av Indiana
Jones
. Jag såg nya filmen för en vecka sedan.

Kan man se spår av intresset för grus i Oskar Bergkvists stil?
– Lite. Jag har sällan väldigt opraktiska kläder. Många plagg har jag för att de är snygga, men jag är kanske något mer funktionell än normen.

Näst på inköpslistan står en oljerock.
– Jag vill bli en riktig Sherlock Holmes.

Som färdigutbildad geolog ser han sig själv i trenchcoat med uppfälld krage – han har redan ett par i samlingen – tunga kängor, stickade tröjor och hatt. Just hatt hör redan till standardplagen. Lika mycket av praktiska som estetiska skäl, visar det sig:
– Jag får mittbena så fort det blåser. Jag har bäbishår. En hatt håller det på plats, säger han och slänger i en keps av modell poliskonstapel.

oskar_bergkvist_4
”Rocken är en gåva från min flickvän som köpte den på second hand-butik i Huddinge. Märket heter Kestila och den är tillverkad i Finland av alla ställen.” Rock, Oskars egen. Tröja, 250 kr, Cheap Monday.

Oskar fyller en kasse med skor. Ett par svarta brogues från Victor och Rolfs H&M-kollektion med svart lacktå.
– De är inte randsydda, men har i alla fall lädersula. Jag fick slåss för dem.

Ett par vita ankelhöga myggjagare från en italienare i Sturegallerian. Och så släktklenoden: ett par svarta och, innan Oskar hittar skoborsten, något dammiga ridstövlar som härstammar från farfar. De matchar han gärna med en frackliknande jacka med ståkrage och guldknappar som en gång förgyllt en militärorkester.

– Det är lite punk i den här. Jag tänker på The Cure som kunde köra en liknande.

Ingen behöver tvivla på att Oskar Bergkvists revolutionära tendenser är äkta. I bokhyllan ovanför honom står ett pocket­exemplar av Det kommunistiska manifestet.
I sommar hyr han husbil med tre polare och passerar Amsterdam och Berlin, där han ska klubba och muddra andrahandsbutiker.

Även om han när en förkärlek för excentriskt filmstjärnemode, med en dragning åt det maskulina 50-talet, är han inte principiellt emot svenskt campingmode.
– Om man ska campa ska man klä sig bekvämt. Då kan Fred Perry-overallen åka på.

oskar_bergkvist_5
”Typisk baseballjacka från USA. Just den här modellen känns lite äldre, kanske 1960-tal, eftersom den är gjord i tunn ull och inte glansig nylon. Köpt på Beyond Retro.” Jacka, Oskars egen. Tröja, 499 kr, Björn Borg. Jeans, 1 295 kr, The Local Firm.

Han ska också ägna tid åt sin segelbåt, som han samäger med sina två bröder, en åtta meter lång Comfort 26:a, som skvalpar i Örsnberg intill Vinterviken. Då kan förstapriset i denna tävling – present­kortet om 50 000 kronor på Björn Borg – komma till pass.

– Pikétröja, khakishorts, keps. Och barfota. Alltid barfota. Att ha stil är att kunna klä sig efter situation.

Björn af Kleen

Läs Oskar Bergkvists Café-blogg här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:12