Hoppa till innehåll

Här är uppfinningen som kanske kan rädda den italienska turismnäringen från total kollaps

Italiens kreativa coronauppfinning
Jonas Fiskáare

Vem hade inte velat spendera sommaren på en strand i Medelhavet?

Som bekant är Italien ett land som lider stort i sviterna av covid-19. Landet blev snabbt epicentrum för smittan när den anlände till Europa, och tillsammans med Spanien har man noterat flest antal dödsfall på kontinenten. De senaste veckorna har dock läget stabiliserats en smula och efter mer än en månads total lockddown, börjar man nu sakteliga lätta på restriktionerna.

När sommaren nu står och knackar på dörren är arbetet i full gång för att komma på idéer hur italienarna kan komma tillbaka i arbete, inte minst inom turistbranschen som är en av landets allra viktigaste näringar. För även om de flesta är överens om att sommaren inte kommer vara sig lik, finns det dem som fortfarande inte gett upp hoppet om att hålla igång turismen. Ett exempel är ett företag från staden Modena i provinsen Emilia-Romagna, som kommit på en mycket kreativ lösning för att semesterfirare ska kunna njuta av lata dagar på stranden, samtidigt som man upprätthåller social distansering.

Företaget som producerar plast har nämligen kommit på att man kan bygga transparenta kuber av akrylglas för strandbesökarna att vistas i. På så sätt kan kan man njuta av en dag på playan för att jobba på solbrännan, samtidigt som man inte löper någon risk att bli smittad eller smitta någon annan under besöket. Den nya produkten har hittills fått både ris och ros. Enligt företagets ägare Claudio Ferrari har flera andra näringsidkare visat intresse för hans produkt. Inom restaurangnäringen har liknande lösningar varit på tal. Till exempel bordsavdelare, också de gjorde av akrylglas, som skulle möjliggöra att två personer kan sitta och äta face-to-face utan att riskera smitta.

Fabrizio Licordari, president för Assobalneari (förbund för företagare inom den italienska turistnäringen), dissar däremot strandboxlösningen.

”Vem hade velat stänga in sig i en plastbox när det är 35 grader varmt ute?”, sa han till kvällstidningen Corriere della Sera.

Han föreslår istället att man ska reducera antalet parasoll och solstolar på stränderna. Vilken av lösningarna som blir verklighet, om det ens blir aktuellt redan i sommar återstår att se. Oavsett vad, bara tanken av medelhavsbris och lata dagar på en varm strand får en genast på bättre humör.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.