Hoppa till innehåll

22 saker att underhålla dig själv med när du sitter i karantän

Schack på golvet.
Markus Aamisepp

Sitter du hemma i frivillig eller ofrivillig Coronakarantän och deppar? Lugn – vi har samlat några av de bästa sakerna du kan köpa för att maximera din karantäntid.

Hör du till skaran av personer som blivit smittade av det nya covid-19-viruset – eller är allmänt nojig för eventuell nedsmittning och sätter dig i frivillig karantän – tänker du antagligen på vad du ska göra med din tid när du sitter isolerad i hemmet. Visst kan du få en del jobb gjort hemma – men när dagen lider mot sitt slut och du ska försöka underhålla dig själv finns det en gräns på hur många Netflix-serier du faktiskt orkar bocka av i en och samma sittning.

Därför är det minst sagt passligt att börja bunkra upp med bra nöjesrekvisita för att lindra (låt oss vara helt ärliga) eländet som en tvåveckorskarantän egentligen innebär. Ja, dags att börja beställa hem allt från böcker och sällskapsspel till täljkit för att göra isoleringen så dräglig som möjligt och komma ut på andra sidan som en bättre människa. 

Häng med när Café listar 22 saker du kan köpa att underhålla dig själv med under karantänen: 

1. Läs en bra bok – Cleanness av Garth Greenwell – 278 kronor

När du är trött på diverse teknisk underhållning är det dags att börja bingea böcker istället. Varför inte då börja med kritikerfavoriten Cleanness av Garth Greenwell som handlar om en amerikansk lärare som flyttar ifrån sitt långvariga hem i Sofia i Bulgarien och reflekterar över sina kärleksmöten under åren utomlands.

2. Använd kunskaperna du lärde dig på bildlektionerna i grundskolan och börja skissa – 189 kronor

Ta ett grepp om konstnärspennan igen och förkovra dig i tecknande. Rita av insjuknade familjemedlemmar, husdjur eller något annat som känns estetiskt tilltalande i ditt hem. 

3. Spela sällskapsspel

En underskattad form av underhållning är sällskapsspel. Sällan känner du dig lika involverad, aktiv och glad som när du förnedrar dina nära och kära i Trivial Pursuit. Deppiga karantäntider är även ett ypperligt tillfälle att testa Konario – ett spel där du utmanar samtliga sinnen. 

4. Sortera dina smycken – 795 kronor

Se det som en del av vårstädningen. Inte sällan gömmer sig diverse halsband, länkar och ringar i väsk- och jackfickor som du inte visste fanns. Leta upp samtligt bling-bling och sortera dem i det här rysligt snygga smyckesskrinet.

5. Lär dig göra alkoholfria drycker – 349 kronor

Att släcka sjuksorgen med alkohol är inte bara osunt – det vidmakthåller (om inte förvärrar) även din eventuella sjukdom. Därför kan du istället läsa dig in på hur man gör smarriga alkoholfria drycker till maten. 

6. Börja med yoga – 919 kronor

Visst. Träning är inte ultimat när man återhämtar sig från sjukdomar. Men är du fortfarande symptomfri eller har blivit det är träning ett utmärkt sätt att hålla hälsan vid liv. Vill du inte riskera att vidröra corona-hantlarna på gymmet kan du istället beställa hem en yogamatta, slå på en youtube-yoga-tutorial och börja jobba på din halvmåneform.

7. Börja inreda med snygga posters – 172 kronor

Karantänförhållandena för ju trots allt med sig rikligt med tid för att reflektera kring vad för inredningsrekvisita du faktiskt har i ditt hem. Se det som en möjlighet att uppgradera väggarna med fräsiga (och superbilliga) posters från Dear Sam. 

8. Skicka onödigt lyxbrev till släktingar – 1 048 kronor

Det finns ju trots allt inget som betyder mer än att få ett handskrivet brev av någon som du håller kär. Gör släktingars och kompisars dagar med att visa hur mycket du bryr dig om dem med brev inpackade i (eventuellt onödiga) lyxkuvert från italienska Pineider. 

9. Glossybox – 159 kronor

Skulle du mot förmodan sitta hemma i flera månader kan du börja ta dig an det där med hur smink fungerar. Fixar du en prenumeration på Glossybox för 159 kronor i månaden får du hem olika typer av makeup för att öva på det otippat svåra hantverket. 

10. Lär dig mer om herrmode – 320 kronor

Våren är snart här och med det även nya modetrender. Låt dig inspireras av pionjärerna inom herrmode och börja planera din vårgarderob. 

11. Gör gott kaffe – 695 kronor

Bryggkaffet du har hemma kanske blir lite tråkigt efter någon vecka. Se det som en möjlighet att pensionera din Clas Ohlson-bryggare och börja experimentera med den här rysligt snygga french press-modellen från Grandpa. 

12. Hitta din inre Ernst Kirchsteiger och börja tälj– 350 kronor

Finns det något som osar mer svenskt folkhem än att sitta och tälja en dalahäst? Svaret är nej. Finn din inre Emil i Lönneberga, Ernst Kirchsteiger eller någon annan ursvensk hantverkare och skala fram en personlig dalahäst som du till julen kan ge bort till valfri mor- eller farförälder.

13. T V Ä T T A H Ä N D E R N A – 229 kronor

När alla plötsligt blivit superanala med att tvätta händerna har det nog inte heller flugit över ditt huvud att det bör ske i 20-sekundersintervaller (eller tiden det tar att sjunga ”Happy Birthday”-låten två gånger). När du ändå håller på kan du lika gärna gör det med lyxtvål från schweiziska Soeder. 

14. Slå ditt gamla kick-rekord med Champions League-bollen – 1 400 kronor

När Champions Leauge-finalen står för dörren väcks även barndomsdrömmarna om att bli vår generations näste Gunnar Gren. När du nu ändå har en massa tid över kan det vara kul att försöka slå det där gamla kickrekordet du klättrade upp för sociala hierarkier med under grundskoleåren. 

15. Undersök om du blivit frisk – 397 kronor

Istället för att manuellt självdiagnostisera den eventuellt förbigångna febern med handflatan bör du ta hjälp av teknologins under. Köp dig alltså en termometer för att vara på den säkra sidan. 

16. Baka något gott – 4 995 kronor

Unna dig hembakat när du ensam ligger och snörvlar i sängen. Det behöver inte ta lång tid (en sats scones behöver inte ta mer än 20 minuter) och kan bli roligare när du har en riktigt snygg köksmaskin till hands. 

17. Längta tillbaka till bättre tider – 100 kronor

Testa dina kunskaper i hur det var och vad som hände under icke-corona-tider. Spelet finns med både 80- och 90-talsfrågor så du taktiskt kan välja utefter ditt födelsedecennium. 

18. Var bekvämt snygg – 1 495 kronor

Att vara hemma hela dagarna innebär ju faktiskt att du även slipper ha på dig byxor, eller ja, kläder överhuvudtaget. Varför inte rocka den individuella vabben med en snygg och bekväm morgonrock från Lexington? 

19. Designa dina egna badbyxor inför sommaren – 5 097 kronor

I samma veva som du planerar dina vår- och sommaroutfits är det även passligt att börja reflektera kring vilka badbyxor du ska visa upp för strandfolket i år. Vill du vara riktigt originell kan du designa helt egna varianter med valfritt tryck och mönster (eller din favoritbild för den delen) hos Orlebar Brown. 

20. Beställ hem trevliga dofter – 159 kronor

Bara för att du inte vistas bland folk behöver inte betyda att det är fel att ändå vilja lukta gott. Beställer du hem en Sniph-prenumeration får du nya dofter i brevlådan varje månad. 

21. Lyssna på musik – 3 495 kronor

Självklart bör du se karantänen som ett tillfälle att upptäcka ny musik. Något som görs bäst med en bra och snygg högtalare. Bland andra med denna orangea variant från Urbanears. 

22. Äg latheten – 209 kronor

Bekvämlighetsuppfinningen iBed har förkroppsligat själsmeningen av att arbeta hemma med en konstruktion som tar multitasking till en helt ny nivå. Granska kvartalsrapporter från sängkammaren samtidigt som du inmundigar stora mängder croissanter och kaffe. 

Alla produkter på Café är noggrant handplockade av våra redaktörer. Vissa av artiklarna innehåller affiliatelänkar vilket innebär att vi får en liten provision om du väljer att köpa något. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.