Hoppa till innehåll

Italiens 13 vackraste platser

Karin Wimark

Från böljande kulturlandskap till unika badplatser och ikoniska vandringsleder. Här är 13 natursköna platser i Italien du inte får missa.

1. Maddalenaskärgården, Sardinien

Italiens vackraste örike

Italiens vackraste vatten hittar du på Sardinien och dess norra skärgård – Maddalenaskärgården. Foto: Getty Images

Utanför Smaragdkusten på norra Sardinien breder Italiens motsvarighet till Karibien ut sig. Maddalenaskärgården är visserligen ett seglarmecka, men till huvudön La Maddalena kan du smidigt ta bilfärjan för en roadtrip bland turkosa laguner i stillsamma vikar. Missa inte stränder som Cala Caprese och Cala Coticcio.

2. Cascata delle Marmore, Umbrien

Mäktigt vattenfall

Har du hört talas om vattenfallen Cascate delle Marmore i Umbrien? Foto: Getty Images

Ett av Europas högsta vattenfall skapades av romarna 271 före kristus. Välj en av de fem vandringslederna som kantas av natursköna upplevelser och slutligen bjuder på olika vyer av fallen.

3. Lago di Braies, Sydtyrolen 

Turkos sjö i norr

Hyr en eka och paddla runt på den turkosa sjön i norra Italien. Foto: Getty Images

Känner du till den sagolika alpsjön Lago di Braies? Sjön ligger på 1500 meters höjd i italienska Dolomiterna och lockar besökare med sitt turkosgröna vatten omringat av höga berg. Vandra runt sjön (ca en timme), hyr en roddbåt och spana in det gamla kapellet från 1904 som ligger på sjöns västra kant.

4. Scala dei Turchi, Sicilien

Benvita klippbad

Klipporna Scala dei Turchi står i vacker kontrast till det turkosa vattnet och gyllene stranden. Foto: Getty Images

Upptäck de bländande vita klipporna som likt en trappa sträcker sig ner i vattnet. Scala dei Turchi ligger vid Realmontes kust och rykten säger att dess namn kommer från en tid då pirater brukade anlända till klipporna för att plundra närliggande kustbyar. Idag kan du räkna med vackra vyer och sköna bad!

5. Cascate del Mulino, Toscana

Heta källor på landsbygden

Kyliga kvällar och dagar är Toskanas heta källor ett toppenutflyktsmål. Foto: Getty Images

Le Cascate del Mulino ligger strax utanför den medeltida byn Saturnia som är en kurort sedan romartiden. De varma kalkstenspoolerna med brusande vattenfall och vatten rikt på mineraler är en välgörande hälsoboost för kroppen – dessutom gratis och öppet 24/7!

6. Lago di Carezza, Dolomiterna

Turkos alpsjö

Tusen nyanser av turkost i Dolomiterna. Foto: Getty Images

En av Dolomiternas vackraste sjöar heter Lago di Carezza och ligger en halvtimmes körväg från Bolzano. En kortare promenad tar dig till och runt sjön – perfekt för en picknick i ljuvligt vackert landskap.

7. Monte Cervino

Vackraste vandringen

Med bas i alporten Cervinia har du många vackra vandringsleder att utforska. Foto: Getty Images

En av italiens vackraste vandringsområden hittar du i Cervinia. Här har du bästa utsikt över Monte Cervino, eller Matterhorn som berget kallas på Schweiziska sidan. Utforska någon av de många vandringslederna som sträcker sig på bergskammarna i dalen eller kom vintertid för skidåkning i spektakulär miljö på hög höjd.

8. Lago di Como

En av landets vackraste

Pittoreska byar, höga berg och frodig grönska kantar Lago di Como. Foto: Getty Images

Comosjön är en av Italiens vackraste sjöar omgärdat av toppiga berg, pittoreska byar och behaglig Medelhavsmiljö. Den Y-formade sjön är en av Europas djupaste insjöar och kantas av pittoreska byar som Varenna, Bellagio och Menaggio.

9. Etna

Vulkanvandra

Mäktigt vulkanlandskap på Sicilien och en stor kontrast till pittoreska semesterbyar intill kusten. Foto: Getty Images

Europas högsta aktiva vulkan ligger på Sicilien och bjuder på mäktiga upplevelser för den som vågar sig på ett besök. Ta linbanan, jeep eller vandra till toppen för att sedan vandra på det månliknande landskapet.

10. Val d’ Orcia, Toscana

Böljande kulturlandskap

Toskanas böljande landskap är svårslaget. Foto: Getty Images

Att detta storslagna område fick världsarvsstatus 2004 är inte direkt oväntat. Val d´Orcia ligger i provinsen Siena runt städerna Montepulciano och Pienza och är som en klassisk akvarellmålning. Olivlundar, vinodlingar, cypresser, böljande kullar och slingrande vägar med vyer svåra att tröttna på.

11. Grotta della Poesia, Apulien

Naturlig havspool

På Italiens sydöstra. klack ligger Grotta della Poesia – en naturlig pool i den klippiga kusten. Foto: Getty Images

Denna naturliga pool är ett häftigt besöksmål i italienska Apulien på klacken. Ta en liten stege ner till botten för ett dopp i plurret. Missa inte närliggande Torre dell’ Orso och Torre Sant´Andrea som bjuder på läckra badplatser vid ståtliga klippor.

12. Faraglioni, Capri

Capris symbol

Utanför Capris kust tornar klipporna Faraglioni Rocks upp sig i havet. Foto: Getty Images

Capris kanske mest ikoniska vy är de tre klipporna Faraglioni som reser sig ur havet strax utanför öns kust. Namnet sägs komma från det grekiska ordet “Pharos” som betyder fyr. Bästa sättet att beundra klipporna är med en båttur från Sorrento, Positano eller hamnen på Capri Marina Grande. Att dela en kyss i den naturliga bågen på mittenklippan sägs bringa lycka.

13. Le due Sorelle, Riviera del Conero

Orört naturreservat

Utanför Capris kust tornar klipporna Faraglioni Rocks upp sig i havet. Foto: Getty Images

Vilt, grönskande, kristallklart vatten och orörda stränder. Riviera del Conero är en lite bortglömd del av Italien belägen söder om Rimini i regionen Marche. En av höjdpunkterna här är stranden Le due Sorelle som döpt efter två stenblock i vattnet.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Vagabond.se.

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.