Hoppa till innehåll

”Jag fick en kvinna på halsen…”

joel

Bullen, Söndagsöppet, Melodifestivalen, Bingolotto… Efter alla superfolkliga program, blir du aldrig sugen på något mer politiskt inkorrekt – typ Här är ditt liv för återfallsbrottslingar? – Jo, det skulle vara kul. Jag tycker om när det inte är så himla snällt, för jag springer ju ur någon sorts punkplanta från början. Som när jag i … ContinuedBullen, Söndagsöppet, Melodifestivalen, Bingolotto… Efter alla superfolkliga program, blir du aldrig sugen på något mer politiskt inkorrekt – typ Här är ditt liv för återfallsbrottslingar?

– Jo, det skulle vara kul. Jag tycker om när det inte är så himla snällt, för jag springer ju ur någon sorts punkplanta från början. Som när jag i direktsänt Bingolotto började prata Charta 77 med någon som ringer från Köping.

Det var en del känslosvallande tittarinlägg på din blogg när du skulle lämna Bingolotto.

– Ja, uppenbarligen tycker många att det är tråkigt. Jag vet inte hur många programledare som får trädgårdstomtar, lapptäcken och raggsockor. Man blir väldigt ödmjuk när man inser att folk 2008 stickar en tröja till en programledare.

Signaturen Romatol skrev följande: ”Det var jag som skickade Farbrorhakafilmen och bilden på en kvinna med solglasögon i en apram till dig på bussen”. Vad betyder det?
– Haha! Jag vet, det var svin­konstigt. Jag satt på bussen och hade bluetooth igång på mobilen när det var någon som började skicka bilder. Jag accepterade, och så var det bilder på en tjej i en apram med apmask och två personer som sjöng La dolce vita som Humle och Dumle. De där mobilkamerorna är ju ett jävla gissel.

Vilket är det märkligaste beundrar­brev du fått?
– Jag fick en kvinna på halsen som bland annat klippt ut tidningsannonser för vigselringar, där hon ringat in de vi ska köpa när vi gifter oss. Och i dag fick jag en babytröja för att någon läst att jag och min flickvän skulle ha barn! Bingolotto är en flugspiral som drar till sig väldigt många udda individer.

Men nu ska du hålla i SVT:s stora OS-talkshow. Drömgäster?

– En sportsnackare jag gillar är Anders Timell. Och så finns det en massa gamla sportstjärnor. Bernt Johansson, till exempel. Ett av mina starkaste OS-minnen är när han kommer som ensam ledare i cykelloppet vid os i Montreal. Det var då jag insåg att en svensk kan vinna ett OS!

Kommer ni att sitta i Peking?
– Nej, tyvärr, vi kommer att sända från Stockholm. Å andra sidan är det ju yttrandefrihet i Sverige, vilket kan vara en fördel.

Många sportstjärnor har en massa vidskepligheter för sig innan match, hur förbereder du dig för att vara på topp vid varje sändning?
– Jag har två ringar som jag alltid har på mig, men för några veckor sedan glömde jag dem när jag åkte till jobbet. Min instinktiva tanke var att vända och åka hem och hämta dem, men så tänkte jag till: Rickard, du är 41 år gammal, knock it off. Det enda jag behöver är tyst och lugnt omkring mig fem-tio minuter innan sändning så att jag kan samla mig.

Och i höst blir det frågesport i nya Vem vet mest.

– Japp. Det är ett allmänbildande program där det gäller att svara rätt, snabbt. Man kommer att få friska upp minnet från mellan­stadiet, då man satt inne med viktiga kunskaper som om det var blåbärsriset eller lingonriset som behöll sina blad under vintern.

Din favoritfrågesport all time?
– 10 000-kronorsfrågan. Jag är ju en oldschoolkille som gillar när nördarna blir hjältar. Vad hände egentligen med ”Dino”, till exempel? Det borde ni göra något på i Café.

Dino?
– Killen med glasögon som kunde allt om dinosaurier, han fick smeknamnet ”Dino” i tidningarna.

Vi återkommer. Hur gick det till när SVT värvade över dig från TV4?
– De kontaktade mig och undrade om jag ville jobba för dem. Sedan resonerade vi oss fram till några programförslag och skrev kontrakt för hösten med option på våren 2009.

Men du har väl en agent som förhandlar upp ditt arvode?
– Ja, Mattias Andersson som är programledare för Lyxfällan sköter den biten åt mig. Han är skitduktig!

Förekommer det svarta pengar i tv- och radiobranschen?
– Inte vad jag känner till.

Övergångssummor?
– Inte vad jag känner till.

Vilken av TV4:s personalför­måner kommer du att sakna mest?

– Vilka förmåner? Ärligt talat brukar de faktiskt ha väldigt bra personalfester, med mycket god mat och allt möjligt att dricka. Vi hade en på Cirkus för något år sedan då det var ett jäkla hallabalo.

Vilken av SVT:s personal­förmåner ser du mest fram emot?
– Grammonfonarkivet! Det är världens tredje största musikarkiv, och musik är mitt absolut största intresse. Det är en riktig gruva.

Vem är Sveriges mest över­skattade programledare?
– Jag vet inte mer om Carolina Gynning som programledare än att hon är rasande vacker, men det känns lite konstigt när TV4 utnämner henne till en av de starkaste tv-personligheterna i landet.

Vem skulle du helst leda ett samhällsdebattprogram med: Gynning eller Fredrik Virtanen?
– Jag känner till Virtanen bättre, så jag tar nog honom. Om han lovar att duscha – han ser alltid så oduschad ut, haha.

Vilket är det värsta jobb du haft?
– Som diskare på en golfklubb. En dag kikade en av de förnäma damer som höll till där in i köket. När hon fick syn på mig sa hon till kocken: ”Jag ser att ni fått in en polack i disken.”

Vem är den galnaste person du träffat på i ditt liv så här långt?
– Hemma i Gävle fanns det en kvinna som groggade på Bongs köttsoppa och drack lite bensin ibland. Och en kille som en gång hoppade från en stor sten ner på en klippa och landade på knäna, avsiktligt. Han slog sig så in i helvete. Det var Jackass, fast helt i onödan.

När hade du din senaste bläcka?

– Det var inte så jädra länge sedan. Det brukar bli några bläckor per år. Senast var på Café Opera. Det slutade med att de fick ta ut mig bakvägen. Jag hade tydligen haft iskrig med någon tjej. Trött, fort och mycket. Det är en farlig kombination.
Albin Wiberg

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.