Annons

Norges största rockstjärna Hank von Helvete om tatuerade tuttar, varför han passar i rollen som Cornelis Vreeswijk och att svika sina fans genom att överleva. Utdrag ur intervju av Johan Wirfält, publicerad i Café 10/2010.

Annons

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

En norrman i rollen som Cornelis Vreeswijk. Sviker du Norge nu  när du går över till arvsfienden?

Gilla Cafe.se på Facebook

– Haha, jag sålde min själ till Sverige. Men Cornelis var inte heller svensk från början. Han kom hit som tolvåring från Holland och gav sig fan på att lära sig svenska bättre än alla svenskar. Så det var jag också tvungen att göra. När vi spelade med Turbonegro i Sverige pratade jag alltid skämtsvenska, men nu lärde jag mig på riktigt. Jag hade en språkcoach och började läsa svensk poesi.

Var det någon som stack ut?

– Bruno K Öijer, fan vilken poet!

Hur fick du rollen som Cornelis?

– Amir Chamdin hade sett en Turbonegrokonsert i mitten av 00-talet och tänkt redan då att jag kunde passa som Cornelis. Han visste hur mitt liv var med Turbonegro, och att jag hade stora problem med droger. Sen läste han att jag var på drog-avvänjning i Eslöv och fattade att jag hade förändrat mitt liv. Så Amir kom ner och provfilmade med mig. Han hade provat flera svenska skådisar redan, men ingen hade fungerat.

Jack Vreeswijk har skrivit musik till filmen. Vad säger han, påminner du om hans pappa?

– Jack har gjort korstecknet ett par gånger: ”Fan, det är som att se ett spöke.” Jag tror att jag hittat något som kan passera som Cornelis. Det är lite hur han rör sig, hur han pratar. Lugnt på ett sätt. Han svär sällan. Och så hade han tjacksniffen i näsan.

Tjacksniffen?

– Ja, många lär bli överraskade av att Cornelis var så beroende av amfetatamin, valium och alla möjliga sorters piller. Jack har berättat att han aldrig sett sin farsa full, däremot såg han honom hög på tjack hela tiden. Det var amfetaminet som förstörde honom mentalt. Det är också viktigt att berätta att det här var läkemedel han fick utskrivet. Massor av artister har gått för att få hjälp hos läkare, och fått farliga droger istället. Det har hänt med mig också, jag fick metadon och subutex.

Det finns uppenbara paralleller mellan ditt och Cornelis liv. Påverkade det hur du tog dig an rollen?

– Det fanns scener där jag kunde använda mina egna erfarenheter. Och jag tror Amir sökte någon som vet hur det är att sitta fast i drogerna. Det var bra med någon som har haft en tjackpsykos, varit förvirrad och vaken flera dagar i sträck och mått som Cornelis mådde. När man sitter fast ljuger man jävligt mycket. Man snor och hittar på skit och försöker dölja att man inte är ärlig, att man inte sköter sitt jobb och sin familj.

Cornelis var en kvinnokarl. Kan du relatera till det också?

– Ja, han var gift tre gånger, jag är gift för tredje gången. Det beror också på att man drogar sig och inte är ärlig. Både Cornelis och jag har misskött oss mot våra fruar.

Turbonegro är kända för sina fanatiska fans. Du levde upp till rockgudsmyten ganska väl.

– Ja. Men det finns ett inskrivet slut i den myten, att rockguden ska dö på ett spektakulärt vis. Och jag ville inte spela med i det. Men det finns säkert Turbonegrofans som blev besvikna över att det inte blev några minneskonserter till den avlidne Hank von Helvete. För dem är jag en svikare, men det skiter jag i. Jag mår bra nu.

Bam Margera från Jackass har till exempel tatuerat in dig på armen.

– Det finns någon som har tatuerat mina ögon på röven också. Det är mycket sånt, att jag signerat tuttar och så har de tatuerat in den autografen. Det är ganska häftigt.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

FAKTA/HANK VON HELVETE

Namn: Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete.
Född: 15 juni 1972 i Lofoten, Norge.
Karriär: Sångare i det norska rockbandet Turbonegro, under 90- och början av 00-talet lika kända för sin hedonistiska livsstil som de fanatiska fansen i den så kallade Turbojugend. Före detta tung narkoman som blev drogfri 2008 med hjälp av avvänjningsprogrammet Narconon. Spelade Jesus i Jesus Christ Superstar i Oslo. Aktiv inom Kommittén för mänskliga rättig­heter som startades av scientologikyrkan och arbetar mot användandet av psykofarmaka i vården.
Aktuell: Spelar huvudrollen som Cornelis Vreeswijk i Amir Chamdins nya långfilm Cornelis. Biopremiär den 12 november.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Läs hela intervjun i Café 10/2010, som finns i butik nu. Håkan Hellström pryder omslaget. Här kan du läsa mer om resten av numret.


Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar