Annons
Annons

Ny hashtag ska öka medvetenheten kring sexualbrott på festivaler

Sexuella trakasserier och våldtäkter på festivaler har varit ett stort problem på festivaler de senaste åren. Men många vågar inte anmäla, och vissa är osäkra på var gränsen för sexualbrott går.

Sofia Börjesson

För att motverka normaliseringen och osäkerheten kring sexualbrott på festivaler har 36 studenter från Nackademin startat kampanjen #jaghöjervolymen.

– Gränserna har tänjts under så lång tid att det till sist blivit normaliserat. Kunskapen måste öka för att bryta denna normalisering så att fler vågar anmäla och därigenom minska antalet sexualbrott, säger Matilda Hansson, talesperson och en av initiativtagarna till kampanjen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Så här ser bilderna ut som man skapar på hemsidan.

jaghöjervolymen.se ombeds man ladda upp en bild på sig själv och välja bland citat från personer som tidigare har blivit utsatta för sexualbrott på festivaler. Därefter skapas en bild som används på hemsidan och i sociala medier, och som man själv kan dela tillsammans med hashtagen för att öka medvetenheten – och för att stötta de som blivit utsatta.

Artisten Maxida Märak och programledarna Daniel Paris, Ola Lustig och Carin Da Silva är några kända ansikten som har ställt sig bakom kampanjen som pågår fram tills den 29 maj.

– Vi vill bryta tystnaden, göra de utsattas röst hörd så att vi tillsammans jobbar för en nolltolerans. Alla har ett ansvar att stå upp för var gränsen går för vad som är okej och inte. Är vi många hörs vi mer, säger Matilda.

Se ett klipp från kampanjen här:

Jag höjer volymen från Jag höjer volymen på Vimeo.

Annons

Dela (82)
Tweeta

Annons


Laddar