Annons

Modemagnaten Per Holknekt om skamlösa tiggarbrev, fula flipperknep, perioden som uteliggare och hur det känns att köpa en tröja för 60 000 spänn. Intervju av Jonas Terning, tidigare publicerad i Café 1/2011.

Annons

* * * * *

Du och Lena Philipsson har köpt Max Martins paradvåning på Östermalm i Stockholm. Sticker du ut bland pudeltanterna?
– Det känns som att varken jag eller Lena passar in, även om herrarna i trapphuset bugar djupt. Jag tror de respekterar oss för vår förmåga att bygga karriär. Men vi fick skäll för att vi inte fyllde vår del av husets vinkällare. Vi tänkte ställa in lådvin och en burk folköl bara för att jävlas.

Gilla Cafe.se på Facebook

Du har både gift dig och fyllt 50 i år. Presentintensivt! Vilken var den mest minnesvärda gåvan?
– 50-årspresenten jag fick av min älskade fru Lena. En tremånaders salsakurs vi gick på tillsammans. På födelsedagsfesten hade vi en dansuppvisning inför 270 sittande gäster på Grand Hotel Saltsjöbaden. Det är den mest fantastiska present jag har fått i mitt liv. Jag har aldrig dansat, det har varit ett socialt problem, men Lena hjälpte mig förbi spärren.

Vad spenderar du mest på annars?
– Mat, resor och kläder. Jag köpte en tröja på Harrods i London och trodde den kostade 6 000 spänn. Ett överkomligt pris för en stickad tröja i renmocka och kashmirull från Bottega Veneta. När jag tittade på kvittot nästa dag stod det 60 000 kronor. Jag behöll tröjan som ett monument över min egen dumhet.

Var är dyrgripen i dag?
– Den är på allt som oftast. Jag måste ju betala av den.

Är det ditt dyraste plagg?
– Vissa skräddarsydda kostymer kostar mer. Jag har ganska dyr smak.

Vad har du för bil?
– En Aston Martin. Med en plakett vid fotsteget: ”Handmade for Per Holknekt.” Det tycker jag är snyggt.

Seriöst, vad är Holknekt för namn?
– Ett soldatnamn från Dalarna som har funnits länge i släkten. Hol är en bergskulle så det betyder soldaten på berget. Fast i Mora heter jag Mattesolleospär. Mattes är familjegården och Olle är min pappa. Så funkar det i byarna: Med namnet hänvisar man folk till sina hemman.

Du är en mästare på flipper och har vunnit medalj i SM, EM och VM. Vad är det som lockar?
– Jag slipper tänka på familj och arbete, kan bara tänka på Per. Det är en social gemenskap med skönt nördiga människor som inte har något intresse i modebranschen. Grabbar med brallorna uppe i armhålan, t-shirts utanpå skjortan och dataskämt på tröjan. Jag är ganska bra, kan nog hustla de flesta.

Hur hustlar man någon i flipper?
– Du drar ut på krogen och spelar dåligt med flit. Sen slår du vad med folk, högst poäng vinner. Fast här spelar folk om småpengar. För två år sedan utmanade jag kungen av New York, The Storm. Vi spelade om 25 000 dollar på hans hemmaplan. Mano a mano, med pengarna på bordet. Jag vann. Han är normalt sett gapig men då blev han tyst.

Du har varit öppen med dina alkoholproblem. Men finns det något du saknar från den tiden?
– Massor. Jag åkte skateboard, gjorde filmer, bodde på fina hotell, tävlade och festade. Det var skitkul. Jag visste bara inte att jag skulle få fakturan en vacker dag. Jag ångrar inte mycket av det, men jag ångrar att jag inte gjorde det med förnuft.

Är du helnykterist i dag?
– Det är min egen lilla hemlighet. Du får dra dina egna slutsatser.

Alkoholmissbruket gjorde dig hemlös under en kort tid. Hur väljer man sovplats första natten?
– Man gör det man läst om. Sover i trappuppgångar eller på bussar. Annars får man hoppas att natten inte blir kall. Jag hade en kulle i en dunge i Enskede utanför Stockholm. Min dotter och hennes mamma bodde där, så jag kunde området.

Summan av alla laster lär vara konstant. Om alkoholen var din stora last tidigare – vad är den i dag?
– Arbete. Men när jag gifte mig med Lena gav jag ett tyst löfte som hon inte vet om. Att inte jobba mer än 45 timmar i veckan. Förut kunde det bli 400 timmar i månaden.

Känner du dig accepterad i modebranschen i Sverige nu?
– Inte ett dugg. Jag får större respekt för min plats i modeindustrin i New York. Men det är inte viktigt att få kindpussar runt Stureplan. Jag är hellre populär i folkhemmet, där folk är som jag. Jag är mode­branschens Janne Boklöv. Han hoppade kortare än resten, men drog isär skidorna och flög ifrån alla.

Blev du ekonomiskt oberoende när Odd Molly börsintroducerades?
– Ja. Jag har varit det tidigare också, men slarvat bort det. Det var på 90-talet när jag hade klädbutiker och en distributionsrörelse. Men allting försvann. Insikten kom när jag vaknade upp på Mariakliniken i Stockholm. Då förstod jag att det bara fanns två alternativ. Framåt eller bakåt. Bakåt var ut, jag hade handen på handtaget.

Bakåt som i tillbaka till missbruket?
– Nej, jag skulle tacka för mig. Begå självmord. Men jag valde att göra någonting av livet. Jag har ansvar på mig att vara en god pappa och en god son. Fast det var ett stålbad. Det är lätt att hamna ute i kylan, men en lång väg tillbaka in i värmen.

Tänker du på det i dag? Att du en gång funderade på att ta ditt liv?
– Jag påminner mig själv. Minnena från att ha haft det riktigt svårt är det viktigaste jag äger. Det gör mig ödmjuk. Jag behöver inte min lyxiga bil eller stora hus. Har man makaroner, ketchup och kärlek så blir allting bra.

Finns det praktiska problem med att vara rik?
– Nej, inte mer än att när det går bra vill alla ha någonting av dig. Jag får mycket tiggarbrev, bolag vill att jag ska vara med i styrelsen och finansrådgivare vill placera mina pengar. Man blir en misstänksam jävel – varför vill du vara med mig nu? Polarna som svek när jag mådde som sämst hör av sig, och brudarna som gjorde slut för 15 år sedan ringer.

Vad säger du i dag när gamla flammor ringer upp?
– Nej.

* * * * *

FAKTAFIL
Namn: Per Olof Holknekt.
Född: Den 27 april 1960.
Familj: Gift med Lena Philipsson. Var tidigare gift med Viktoria Tolstoy. Har dottern Julia, 15, från ett tidigare förhållande.
Karriär: Flyttade 1980 till Kalifornien där han blev världsmästare i skateboard. Var med och startade magasinet Transworld Skate­boarding 1983. Flyttade hem 1984 och startade skateboardföretaget Streetstyle samt skate- och klädmärket Svea. Förlorade sedermera allt och gick ner sig i missbruk. Medverkade 2000 i Big brother. Grundade 2002 klädföretaget Odd Molly tillsammans med Karin Jimfelt-Ghatan.
Aktuell: Med nystartade herrmärket Post Fire Dew. Första kollektionen släpptes i höstas.

Annons

Dela (1)
Tweeta

Annons


Laddar