Annons

Fobier, åtal, livsfarliga beslut, konstiga sms och vadslagningar med Courtney Love. Journalisten och författaren Neil Strauss öppnar upp rejält i Cafés klassiska intervjuserie.

* * *

Vilket är ditt mest minnesvärda telefonsamtal?
– När New York Times ringde och undrade om jag ville bli deras musikkritiker. Jag var bara 21 år och minns exakt hur jag satt, vart jag var och sättet jag höll telefonen på.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Vilket är det konstigaste sms du fått?
– Från en tjej i Chicago: ”Jag tar livet av mig om tre minuter. Jag är nästan medvetslös och sitter hemma i mitt gara.” Som i ”garage” – fast ordet var avklippt. Jag trodde att hon dött när hon skrev meddelandet.

Vad hatar du mest av allt?
– Människor som tror att de är smartare än vad de är. Och bönor.

Vilken bok har betytt mest för dig?
Odysseus av James Joyce. Jag läste den i high school och insåg då ordens kraft.

Vilken är din största fobi?
– Den är så stor att jag på inte kan säga det, utifall att någon skulle läsa detta och utsätta mig för den.

Vilken dag har varit den svåraste i hela ditt liv?
– Under en promotionturné låg jag med någons flickvän och sen skulle pojkvännens alla bröder mörda mig. Jag fick ha livvakt på boksigneringen. Robert Johnson dog efter att ha legat med en gift kvinna, så man måste vara försiktig.

Vad smugglade du in i USA senast?
– Jag kan inte berätta, eftersom jag just nu står åtalad för det.

Ditt livs bästa respektive sämsta affär?
– Den sämsta: jag slog vad med en tjej att jag inte skulle få orgasm på 30 dagar. Det slutade med att hon personligen gav mig en orgasm i bilen samma kväll. Den bästa var när jag vann ett vad mot Courtney Love. Andranamnet på hennes nästa barn ska nu bli antingen Neil eller Style (Strauss alter ego i boken Spelet).

Vilken är din käraste ägodel?
– Min laptop. En gång anordnade en flickvän en överraskningsfest. Jag kom hem till ett iscensatt inbrott och en maskerad snubbe stod mitt i lägenheten. Första tanken: ”Det står en maskerad snubbe i mitt hem.” Andra tanken: ”Jag har inte säkerhetskopierat hårddisken.”

Vilket är ditt favoritord?
– Sesquipedalian. Det betyder ”någon som gillar att använda högtravande ord”.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?
– Allt jag lärde mig när jag skrev Spelet. Min pappa läste boken och sa: ”Jag önskar att jag läst den här när jag var yngre.” Jag svarade: ”Well, i så fall hade jag antagligen aldrig fötts och kunnat skriva den.”

Emil Persson

* * *

Neil Strauss, 42, är journalist, författare och aktuell med intervjusamlingen Alla älskar dig när du är död.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar