Annons

SISTA ORDET. Bioaktuelle regissören och författaren Johan Kling avslöjar begångna brott, usla affärer och hur han som ung klättrade på Kaknästornet. Intervju av Jens Stenberg, tidigare publicerad i Café 10/2010.

Annons

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vilken är din största framgång i livet?
– Att jag fick göra en långfilm. Inte att den fick en smula framgång, utan att den blev av. Annars hade jag fått en bitter ålderdom, och bitterhet är ett gift.

Vad smugglade du in i landet senast?
– Kokain. Som gammal alkoholvän har jag aldrig gillat droger, men en gång i Milano övertalades jag av en svensk grafisk formgivare att köpa lite i en park. Nästa dag flög jag hem till Sverige. Väl hemma i min lägenhet upptäckte jag att folien låg kvar i min bröstficka med lite av drogen i. Jag hade smugglat. Jag har aldrig känt mig så löjlig i hela mitt liv.

Vilken är din största fobi?
– Förkylning.

Ditt livs bästa respektive sämsta affär?
– Jag gör tyvärr aldrig bra affärer. Sämsta: En Jaguar.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?
– Det är svårt att tro om man ser min skröpliga gestalt i dag, men som ung var jag en daredevil, framför allt älskade jag att klättra på tak och fasader. En gång klättrade en kompis och jag ut genom skyddsgallret på Kaknästornets utsiktsterrass 150 meter upp. Men närmast döden var jag nog när jag höll på att tappa balansen från andra våningen. Jag hade glömt nyckeln och via ett stuprör och på en tunn list på fasaden klättrat fram till ett fönster som stod halvöppet och reglat med vädringsspärr. Två gånger höll jag på att trilla ner när jag försökte få upp fönstret. Men vem vet, kanske hade jag bara brutit ett ben.

Hur skulle du vilja dö?
– Jag vill gärna undvika att dö på vintern.

Vilken är din favoritsvordom?
– Jävlar, antar jag.

Vad är ditt favoritgift?
– Att vara ensam. Bör nyttjas med försiktighet.

Vad hatar du mest av allt?
– Konformism.

Vem är din största förebild?
– Luis Buñuels hela inställning till tillvaron och konsten är mycket inspirerande. Han var i ordets verkliga mening revolutionär. En gång gav han en man en örfil bara för att denne gjort en dålig film. Och Buñuel hatade borgarbrackor. Precis som jag.

Nämn fem saker du gör när ingen ser dig.
– Varför i hela friden skulle jag avslöja det i en tidning? Fråga en bloggare i stället.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?
– Högfärden.

Johan Kling är 48 år och aktuell med sin andra långfilm Puss. Hans hyllade roman Människor helt utan betydelse (Norstedts) finns som pocket.

Gilla Cafe.se på Facebook


Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar