Annons
Annons


Natten till måndag sändes finalen av Homeland säsong två i USA. Även om de som följer SVT:s tablå får vänta två veckor på konspirationsseriens upplösning publicerar vi nu vår tv-krönikör Jan Gradvalls hyllningskrönika från i höstas. Garanterat spoilerfritt dessutom!

* * *

Jag har haft svårt att sova senaste tiden. Jag ligger vaken och obsessar över vad som ska hända i säsong två av Homeland.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Att något ”sätter sig på hjärnan” är ett gammalt svenskt uttryck.

Ingen annan tv-serie har satt sig på min hjärna som Homeland. Vad serien handlar om är också kampen mellan två hjärnor.

Två hjärnor som varje vaken minut – och även i sömnen – obsessar över olika alternativa valmöjligheter.

Den ena överbelastade hjärnan tillhör Nicholas Brody (Damian Lewis), en amerikansk soldat som efter fångenskap hos al-Qaida befrias och återvänder hem till USA som en hyllad krigshjälte.

Vad ingen vet är att han under fångenskapen har torterats och hjärntvättats för att bli en mullvad som efter hemkomsten till USA lurar alla för att utföra ett fruktansvärt politiskt attentat.

Eller har han det?

Den andra överbelastade hjärnan tillhör den besatta CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes) som är den enda som är Brodys verkliga planer på spåren.

Eller är hon det?

Carrie lider av en psykisk sjukdom som hon måste dölja för sina CIA-kollegor.
Carrie tar medicinen Clozapine, vanlig för behandling av bipolaritet och schizofreni.

Under första säsongen kunde vi tittare därmed aldrig vara riktigt säkra på vilka konspirationer som var verkliga och vilka som bara fanns i hennes huvud.

Om man inte sett första säsongen av Homeland – jag har ansträngt mig här för att inte spoila – finns det inga ursäkter att inte släppa allt, springa iväg och köpa dvd-boxen, dra ned persiennerna och ta två dagars semester.

Efter den makalösa avslutningen går det inte en dag utan att jag tänker på vad som kommer hända när serien äntligen nystartar i amerikansk tv den 30 september och i SVT kort därefter.

Flera svenska kritiker var snabba med att fördöma Homeland som enögt pro-amerikansk.

Därefter fick de äta upp varje ord när Homeland visade sig innehålla den mest respektfulla skildringen av muslimsk tro som förekommit i en amerikansk tv-serie.

Homeland är den tänkande människans 24. En serie som aldrig kommer att lämna din hjärna.

Jan Gradvall

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar