Jan Gradvall: En legend växer upp

På lördag har serien Unge kommissarie Morse premiär på SVT. Cafés Jan Gradvall har högt ställda förväntningar när mordutredaren Morse gör comeback hemma i tv-soffan – fast i en något yngre skepnad. * * * Unge kommissarie Morse. Det finns ingen serie jag har lika höga förväntningar på under tv-året 2013. Kommissarie Morse, som spelades in […]

Publicerad 2013-04-12 14:59  | Lästid: 2 minuter |

På lördag har serien Unge kommissarie Morse premiär på SVT. Cafés Jan Gradvall har högt ställda förväntningar när mordutredaren Morse gör comeback hemma i tv-soffan – fast i en något yngre skepnad.

* * *

Unge kommissarie Morse. Det finns ingen serie jag har lika höga förväntningar på under tv-året 2013. Kommissarie Morse, som spelades in från 1987 till 2000, är en av tidernas smartaste tv-deckare.

På ytan kunde den misstas för Morden i Midsomer. Pensionärer i loafers som bor i hus omgivna av lummiga häckar och dricker te ur antikt porslin. Och då och då slår ihjäl varandra med mässing,

Men medan att försöka se Morden i Midsomer alltid känts som att på en släktmiddag hamna bredvid en lomhörd faster och försöka förklara hur Internet fungerar – please kill me – så var den vithårige Morse mer som Thom Yorke i Radiohead, även han från Oxford.

Vresig, introvert, tvivlande. Och briljant.

Kommissarie Morses privatliv var alltid intressantare än mordgåtorna.

Skådespelaren John Thaw var också ett oväntat val för att spela eleganten Morse. Uppvuxen i arbetarklass, en mamma som lämnade honom när han var sju, rökt och druckit sen han var tolv.

När skådespelaren John Thaw togs av spelplanen 2002 – poppad av cancer – dog ett av brittisk televisions mest älskade (och lönsamma) franchise.

Suget efter mer mördande Oxford-intelligens var så stort att man gjorde en egen tv-serie om Morses assistent, Lewis.

Betyg: Lite som ett Radiohead-coverband.

Helt okej, Lewis har nu överlevt imponerande sju säsonger, men det går inte att se Lewis utan att se skuggan från Morse.

Men nu har man löst problemet med John Thaws död på ett sätt som till och med är bättre än 2Pac-hologrammet – genom att göra en serie om Morse i 20-årsåldern.

Piloten till Unge kommissarie Morse, som serien heter, är lysande.

Vi får följa Morses allra första uppdrag, se honom dricka sin första pint (fram till dess har han varit absolutist) och får en bakgrund till hans kärlek till opera.

Idén att göra en serie om en karaktär som ung är inte ny – minns till exempel tv-serien om den unge Indiana Jones – men så genial att man faktiskt förvånas över att den inte utnyttjas oftare.

Vem vill till exempel inte se en serie om den unge Tony Soprano? Eller en serie om den unge Omar från The wire?

Jan Gradvall

Unge kommissarie Morse börjar visas på SVT klockan 21.30 den 13 april. Krönikan är tidigare är publicerad i Café nummer 12/2012.

Dela på Facebook
Tweeta