Annons


”Nu väntar vi bara på att Henrik Schyffert får göra nästa Mattias Klum-expedition till Borneo.” Cafés hyllade tv-krönikör Jan Gradvall om sköna krockar när vildmarks-tv paras med briljanta komiker.

* * * * *

Humorprogram och storslagna naturdokumentärer. Ända sedan televisionens barndom har det varit två av tv-mediets stöttepelare.

Annons

Alla vill skratta, ingen tröttnar på snyggt filmade gorillor. För att inte tala om hur bra snyggt filmade gorillor genom decennierna varit på att sälja dyrare tv-apparater, från färgteve till HD.

Gilla Cafe.se på Facebook

Så vad händer om man stänger in dessa två genrer i en bur, slänger in lite bananer och hoppas att de parar sig?

Svar: nästa riktigt stora amerikanska tv-trend.

Shark week är en av världens största tv-succéer. I 25 år har Discovery Channels temavecka om hajar varit kanalens främsta publikmagnet. Shark week sänds i dag till 72 länder.

Årets upplaga av Shark week programleddes inte av någon marinbiolog eller traditionell programledare utan av – Andy Samberg. Vid sidan av Kristen ”Bridesmaids” Wiig är Andy Samberg den största humorstjärnan i den nuvarande Saturday night live-ensemblen.

Framför allt är han den unga hippa amerikanska komikern som är mest förknippad med Youtube och sociala medier. För Discovery var Samberg ett perfekt sätt att göra hajarna både roligare och hippare.

En annan av Discovery Channels största succéer just nu är Extrem överlevnad, där den brittiske äventyraren med det fantastiska namnet Bear Grylls utforskar vild natur.

Fusionen mellan naturdokumentär och humorprogram i Extrem överlevnad började när Bear Grylls tog med sig Will Ferrell ut i naturen.

Ännu roligare blev det när Jake Gyllenhaal var gäst och det drogs fler Brokeback mountain-skämt än det någonsin gjorts på en ståuppklubb.

Ett tredje exempel på fusionen mellan humor och naturdokumentär är Animal Planet-serien Finding bigfoot. Humorn här ligger i att man gör en helt seriös dokumentärserie om jakten på den mytomspunne varelse som ser ut som en kusin till Chewbacca, Yetin i Tintin i Tibet och brollorna Bee Gees.

Lite som att låta David Attenborough göra dokumentären om Loch Ness-odjuret.

Nu väntar vi bara på att Henrik Schyffert får göra nästa Mattias Klum-expedition till Borneo. Eller att Filip & Fredrik för Kunskapskanalen får göra en dokumentärserie i åtta delar om fågellivet i Hornborgasjön.

Krönikan är tidigare publicerad i Café nummer 12, 2011.

Annons

Dela (1)
Tweeta

Annons


Laddar