Annons

lawman

Tv-världen behöver fler fåordiga sheriffer i boots. Jan Gradvall hyllar nya polisserien Justified. Tidigare publicerad i Café 7/2010.

* * * * *

Världens sämsta idé har blivit världens vanligaste grepp. Att göra en film baserad på en roman är dömt att misslyckas från början. De två timmar som en film varar kan aldrig mäta sig med de 20 timmar det tar att läsa en roman.

Annons

En tv-serie baserad på en roman? Betydligt bättre. Men även här har vi sett fler avskräckande exempel än lyckade.

Gilla Cafe.se på Facebook

Att göra en tv-serie på novell, däremot, har bättre förutsättningar att bli intressant. Plötsligt öppnar sig fria ytor. Manusförfattarens får dubbelt så många penslar och färger att jobba med.

Om man dessutom sedan bränner av novellens hela handling redan i pilotavsnittet, för att sedan låta novellens huvudperson vandra fritt genom resten av serien, ja, då börjar vi närma oss ordet intelligent.

Nya tv-serien Justified baseras på Elmone Leonards novell Fire in the hole. (Sheriffen i den novellen hade dessförinnan förekommit i två av Elmore Leonards romaner.)

Men redan efter första avsnittet är det bye bye novellen och hello obruten mark.

Precis som i många av Elmore Leonards historier är det egentligen en västern förlagd till modern tid. Västernkänslan i Justified förstärks dessutom att huvudpersonen dels är en sheriff som stolpar omkring i boots och femlitershatt, dels av att han spelas av Timothy Olyphant, känd som sheriff i Deadwood.

Precis som i Deadwood är Timothy Olyphants karaktär i Justified så fåordig att han får Sophie Zelmani att framstå som Annika Lantz.

När han i ett advokatförhör ska förklara varför han i en komplicerad situation var tvungen att skjuta en skurk svarar han: ”Let’s just keep it simple, huh? He pulled first, I shot him.”

Justified är producerad av FX, en tv-kanal som det börjar bli dags att ta på lika stort allvar som HBO.

FX har rent av utvecklat en egen stil, där oro och nervös energi är två av nyckelorden. Kanalen har legat bakom Rescue me, Nip/tuck, Damages och inte minst The shield.

När Justified hade premiär i mitten av mars hade serien också den högsta tittarsiffran som kanalen uppmätt sedan premiären av The shield åtta år tidigare.

I första avsnittet briljerar även Walton Goggins från The shield i rollen som ärkepsycho med nazitatueringar som kör in i stadens svarta område skjuter bazooka rakt in en kyrka.

Elakhet på en skala 1 till 10?

9,7.

De flesta amerikanska polisserier har utspelats på antingen västkusten eller på östkusten. Städerna där är också, ur ett europeiskt perspektiv, de mest upplysta och begripliga delarna av USA.

Men Justified utspelar sig i Kentucky, ”the bluegrass state”, en av de stater som Ari Gold i Entourage refererar till som ”the fly-over states”.

Mellanvästern och Södern är delar av USA där Bibeln och vapen fortfarande har lika stor makt som domstolar och myndigheter.

Det är också en exotisk miljö som producenterna av Justified försöker utnyttja lika bra som Treme gör med New Orleans.

Kulturen i Kentucky är en blandning av Southern och Midwestern. I Justified dricker alla bourbon, äter veggies med mournay sauce och har koll på sina hästar och sin boskap.

Harlan County, den stad i Kentucky, där sheriffen i serien jobbar är också känd för Brad Paisley-låten You’ll never leave Harlan alive.

Om Zeb Macahan varit född 100 år senare hade han varit snut i Justified.

JAN GRADVALL

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar