Annons


Historiska ögonblick, teknisk toppkvalitet och en global iPad-app. Cafés tv-krönikör Jan Gradvall förklarar hur BBC ska se till att London-OS blir årets absolut största tv-händelse. Krönika tidigare publicerad i Café nummer 3/2012.

* * *

Årets tv-händelse? OS i London.

Annons

Det finns många olika skäl till det.

Ett av dem är enligt The Times briljanta krönikör Caitlin Moran att ”we’re going to have the Canadian men’s swimming team pissing around the Piccadilly line looking slightly lost and needing help from sexy milf’s”.

Gilla Cafe.se på Facebook

För att inte tala om hur mycket man vill se rumänska brottare prova sig igenom de senaste kollektionerna från Comme des Garçons på Dover Street Market.

Stadslivet i London kommer att bli magiskt under OS-veckorna.

Ett annat skäl till att OS kommer att spöa allt under 2012 är att BBC redan nu börjat spänna musklerna för att ta guld i tv-produktion.

Förutom att själva sändningarna kommer att vara fyllda av ögonblick när vi med våra tekoppar i händerna utbrister ”Oh dear heavens!” och ”Good lord!” – tekniken 2012 är så mycket bättre än i Peking 2008 eller Aten 2004 – så inleder BBC redan nu i vår en satsning på att etablera London som OS-stad.

”Det är inte länder som arrangerar OS, det är städer. Vi tänker visa det med en satsning på dokumentärer om London och dess historia”, sade Jana Bennett, en av BBC:s tyngsta chefer när jag träffade henne inne på BBC:s område i västra London i höstas.

Satsningen inför OS bär namnet ”London Calling”, en referens de flesta i dag associerar med The Clashs monumentala låt och album med samma namn.

Men The Clash tog det i sin tur från BBC. Under andra världskriget sände BBC World Service ut radiosändningar till de ockuperade nationerna som började med ”This is London calling”.

BBC:s ”London Calling”-satsning kommer vi även att kunna ta del av via kanalens app för iPad. BBC har lanserat en global iPlayer för iPad (ej att förväxla med den iPlayer som är BBC:s motsvarighet till SVT Play) som är som gjord för temasändningar. Att klicka sig fram påminner mer om att bläddra i ett magasin än att titta på tv.

Innan OS brakar lös i slutet av juli kommer BBC – och London – även att storsatsa på The Queen’s Diamond Jubilee i slutet på juni då drottning Elisabeth II:s 60 år på tronen ska firas. 2012 blir ett brittiskt år.

Jan Gradvall

Annons

Dela (1)
Tweeta

Annons


Laddar