Hoppa till innehåll

Japansk stjärndesigner släpper pappa-sneakern ingen bett om

David Johansson

Inflytelserika konstnären och modeskaparen Takashi Murakami har gjort sneakern inget bett om – förutom pappor vars cargoshorts redan är överfulla.

Det finns en anledning till varför vi inte går runt i militärkläder dagarna i ända. De funktionella plagg som använts av olika länders militära förband de senaste hundra åren är framtagna för att underlätta förvaring på fältet. Du behöver liksom en fällkniv eller en kompass där ute ibland. Eller en miniatyrstorlek av en första hjälpen-låda, behjälpligt placerad i en funktionell ficka på utsida lår.

Men i vardagen?

Det är fullkomligt orimligt att bära ett par byxor med nio fickor när du jobbar på kontor, eller komma svassande i fiskeväst fast du jobbar i varmköket på ett brasseri. Och då ska vi inte ens tala om de avskurna cargoshortsen som blivit en slags uniform för förortsfarsan. 

Kanye West tillsammans med Kid Cudi och Takashi Murakami.
Kanye West: ett fan av både Takashi Murakami och matiga cargobyxor.

Förvaring av personliga prylar har visserligen blivit ett hett ämne i takt med att vi helt enkelt vill ha med oss mer skit när vi rör på oss. Mobil, plånbok, nycklar, iPad, dator, laddare, hörlurar — allt måste ju få plats någonstans. De senaste årens fullkomligt sinnessjuka hype kring så kallade shoulder bags (en avart av den klassiska midjeväskan) har adresserat det här behovet, och oavsett vad man tycker om väskorna så är de praktiska och ergonomiska.

Takashi Murakamis sneaker har en mängd fickor.

Någonting som däremot inte är varken praktiskt eller ergonomiskt är Takashi Murakamis nya sneaker, som på alla sätt och vis rimligtvis kan kallas för cargosneaker. Takashi Murakami är är förmodligen det östra halvklotets svar på Virgil Abloh, en renässansman inom modebranschen som i princip skulle kunna röra vid en soptunna och sälja den för hundratusentals kronor. Konstnären och modeskaparen gjorde bland annat omslaget till Kanye Wests och Kid Cudis Kids See Ghosts-projekt från i somras.  

https://www.instagram.com/p/Bpl_EX-FdZX/?utm_source=ig_web_copy_link

Murakami ansåg alltså att världen inte har tillräckligt med funktionella plagg, och introducerar nu sitt bidrag. Skon är utvecklad tillsammans med de japanska väsktillverkarna Porter. Den mossgröna sneakern i nylon består av olika fickor med dragkedja som kan flyttas runt enligt bärarens preferenser. Murakami själv menar att har han hämtat inspiration från sin egna passion för sneakerkulturen, och att skon är hans sätt att närma sig sneakerkulturen och göra ett avtryck. 

Än så länge finns skon endast i ett – visserligen långt framskridet – prototypstadie, och Murakami menar att de fortfarande behöver en del justeringar. Förmodligen landar skons prislapp någonstans i trakterna av en begagnad bil, vilket gör att skon som ingen bett om förmodligen reserveras för catwalks, influencers, Murakami själv och hans polare. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.