Annons

[nggallery id=116]

Från klämkäck rookie till erfaren schlagerikon. Något har hänt med Jessica Andersson. För Cafés Markus Wilhelmson berättar hon om det senaste årets livskris, solokarriären, framtidsdrömmarna och varför det är så viktigt att göra succé i Melodifestivalen.

Annons

Becksvart mörker. Vägar utan namn, asfalt eller belysning leder rätt in i skogen. Det måste vara vänster här. Långt där framme syns ljuset från en byggnad. Möjligen är det Overlook Hotel från The shining.
Heeeeeere’s Johnny!

Gilla Cafe.se på Facebook

Inne i en festsal stimmar ett hundratal bankmän, några få kvinnor, i olika grader av berusning och en våning ner, i ett isigt källarvalv, hukar Jessica Andersson i en Canada Goose-jacka. Hon dricker rödvin
ur en mugg. Hon är hårt sminkad men ser oändligt trött ut.

Så blir det dags. Bankmännen har druckit sig igenom en trerätters och ska få Fame till kaffet. Dunjackan åker av och fram träder en röd sidenkavaj och en ny Jessica. Hon trippar uppför trapporna, sveper fram i salarna, hoppar upp på den provisoriska scenen.

– Yeeahh! Hur mår NI i kväll?

En extreme makeover på 15 sekunder. Det förinspelade introt till Whitesnakes gamla hit Here I go again dånar innan Jessica och Magnus Bäcklund tar över:

”I don’t know where I’m going
But I sure know where I’ve been
Hanging on the promises
In songs of yesterday
And I’ve made up my mind
I ain’t wasting no more time
But here I go again
Here I go again”

Bankmännen blir som galna och letar efter sina mobilkameror. En av dem bjuder upp sin bordsdam och dansar en forcerad tryckare. Jessica är självlysande. Hon studsar ner bland borden, uppviglar till allsång.
– Om jag inte redan vore kund i Nordea så skulle jag bli det direkt, säger Magnus Bäcklund och det skålas aggressivt i stor stark och ännu större och starkare.

Efter 23 minuter är det över.

Företagsjobben är schlagervärldens Klondike. Få artister har tillräcklig lyskraft för en egen turné. På sommaren gäller det att slå sig in i de elefantsjuka paketen som går under namn som Diggiloo och Rhapsody och på vintern är det ännu mer svårjobbat.

Men en bra placering i Melodifestivalen är som att få sitt artistvikariat förlängt i ett år och vårens deltävlingar har alla chanser att bli en rekordsnackis med sitt spektakulära startfält. Här finnns löpsedelsmaskiner som Kikki Danielsson och Carola, freakshows som Electric Banana Band och Hannah Graaf, landsbygdstrubadurer som Östen Med Resten, ironiinslag som Björn Kjellman och barnstjärnor som Niclas Wahlgren, 40.

Och så Fame gånger två.

Magnus Bäcklund och Jessica Andersson tävlar för första gången mot varandra.
– Jag har svårt att se mig själv stå där utan honom. Det känns pirrigt, säger Jessica.

För tre år sedan vann de rubbet och kom femma i Eurovisionsfinalen med Give me your love. Ett år senare utsåg Cafés läsare Jessica till Sveriges sexigaste kvinna.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar