Annons

Joel Alme: ”Jag förstörde för väldigt många”

Dyngrak under en spelning hällde han ut öl på en kontakt så att all ström på stället försvann. Nu är Joel Alme, 35, tillbaka på scenen igen – dock en smula lugnare än förr.

Markus Thunberg
Foto All over press

joel-alme

Joel Alme.

På albumet Flyktligan berättar Alme över 10 sånger på svenska om sin barndom, pappan som var frånvarande, vännerna som fastnade i missbruk. Nu har han en egen familj med fru och två barn – och att tycker att det är hans största framgång i livet att han lyckats behålla den. Samtidigt är han en rastlös person som ständigt flyr sin egen prestationsångest, helst vill sitta uppe och lyssna på musik om kvällarna och tänker på ”vem han är om han slutade med musiken”. När Café träffar honom på Södermalm i Stockholm är han en man i svart: i svart skjorta med vita knappar, svara jeans och ”inte ens äkta” Dr. Martens, enligt honom själv.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag är nog inte så lätt att leva med under kris, jag är dålig på att kommunicera. Barnen har det nog lättare än min fru. Men det går inte att vara helt fulländad, säger Joel Alme.

Du har sagt att du funderat på att söva ner barnen och flytta familjen till Göteborg.

– Vi har faktiskt börjat titta på lägenheter där, säger han.

Varför skulle det vara bättre i Göteborg än i Björkhagen?

– Våra familjer bor där. Jag tror inte man ska leva som små öar och bara tänka på sina karriärer utan jag tror man ska leva nära varandra. Att alla mår bäst av det. Skulle det inte funka så får vi väl flytta upp igen.

Han har namnet på sin fru är tatuerat på armen.

– Jag gjorde den när vi var nyförälskade. Vi förlovade oss efter tre månader, gifte oss efter åtta månader och sen skaffade vi barn. Hon hade barn sen tidigare, det fanns ett behov att stärka den där familjegrejen. Vad ska man annars leva för?

”En tid när det är sorgfritt”

Under hösten är Joel Alme en av artisterna som besöker Jill Johnsons veranda i Nashville i SVT. Han ville se en sida av USA bortom turistgatorna och den viljan tog honom till ett fängelse där han (som en annan Johnny Cash) spelade countrysången ”Rainbow road” av Dan Penn för de intagna. En låt med klassiskt tema – om en persons uppgång och fall, inte helt olik hans egen musik.

– Det är så mycket ångest på ett fängelse. Så många som lovar sig själva att de ska styra upp sig, bli en bättre person. Vissa hittar räddningen i religion. Medan vissa försöker lösa det för sig själva.

Det blev känslosamt?

– De sitter där med den ångesten. Så kommer någon som inte dömer dem. Musiken kanske får en att minnas tider när det är sorgfritt.

”Jag kan inte tänka på scenshower”

Efter hyllade skivan Flyktligan i början av året, spelningar under våren och sommaren gör han sig nu redo att inta Cirkus i Stockholm. Men först börjar höstturnén i hemstaden Göteborg, på Pustervik 31 oktober.

– Det är alltid speciellt att spela hemma, man undrar om det kommer folk.

Du är fortfarande orolig för det?

– Mitt självförtroende följer inte med karriären uppåt. Jag tror det är lättare att självförtroendet sjunker ner med karriären än att det flyter upp med den.

Men det går ganska bra nu.

– Ja, det går bra. Det är kul. Jag njuter när jag står på scen men eftersom jag är en vanlig person blir turnéer stressande och nervösa. Jag är ju inte ett företag. Jag kan inte tänka på scenshower.

Vilket är ditt värsta turnéminne?

– När jag spelade med Hästpojken var vi så jäkla fulla en gång någonstans i Småland att jag hällde ut en öl på en elkontakt och all ström på hela stället försvann. Jag förstörde en hel spelning för väldigt många människor.

Joel Almes 3 countryfavoriter

Sunday morning coming down

There stands the glass 

Sad eyed lady of the lowlands

 

Joel Almes höst 2015

Joel Alme turnerar på flera platser i Sverige i höst och är en av artisterna på P3 Älskar i Jönköping 29 oktober. 3 november spelar han på Cirkus i Stockholm.

Jills veranda har premiär 11 november, avsnittet med Joel Alme sänds 18 november.

Almes låt ”Våran sort” har just fått en ny video

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar