Johan Glans

joel  |  Publicerad 2006-06-28 16:20  |  Lästid: 2 minuter
Peter Westrup

Säg något roligt.
– Det finns inget värre än när folk säger så. Det är en förolämpning. Då blir man ju en apa på cirkus. Jag är ingen jävla jukebox.
Har du googlat dig själv?
– Ja, jag har precis skaffat Internet. Bland annat hittade jag en länk till mig på en sida om penisförstoring. Eftersom glans betyder ollon på latin.
Exakt hur tråkigt är det att skämta om ditt namn?
– Det är rätt tråkigt. Eller egentligen tycker jag det är rätt roligt. Men jag vill aldrig höra det igen.    Annars är det ett bra porrstjärnenamn.
– Jo, men det räcker med ett porrstjärnenamn i familjen. Min flickvän heter nämligen Sara Young. Jo, det är sant. Hon har en engelsk farsa.
Hur mår svensk ståupp egentligen?
– Bättre än på länge. Förra peaken var runt 1988 när Jonas Gardell, Ulla Skoog, Carl-Einar Häckner och de andra kom fram. Sedan har det varit en svacka. I mitten av 90-talet var det totalt ohipp firmafesthumor. Men nu har det kommit en ny generation publik som är lite mer öppen och inte lika cynisk.
Men jämfört med amerikansk ståupp är den ändå skittråkig.
– Nej, det finns enormt mycket amerikansk stå upp som är helt värdelös. Jag har åkt runt och kollat mycket live. Det som kommer ut på dvd är bara det absolut bästa. Överlag är det faktiskt högre klass i Sverige.
Hur rankar du din rolighet?
– Bland de tjugofem bästa. Det är rimligt just nu. Men om tio år ska jag vara med bland de tio roligaste. Efter de självklara som Robert Gustafsson.
Vilket är ditt karriärmässiga bottennapp?
– Mina buskisvitsar i Har du hört den förut? var inte min vackraste stund. Annars ryser jag när jag tänker på ett företagsgig i Skåne för några år sedan. Medan jag stod och körde min rutin släcktes plötsligt ljuset i lokalen och på scenen. Jag trodde att strömmen gått, men plötsligt började personalen tåga in med glass med tomtebloss. Då fattade jag att det var viktigare att glassen inte smälte och att tomteblossen skulle synas än att jag fick köra färdigt.
Hur många företagsgig gör du om året?
– Runt 50.
Och du tar mellan 10 000 och 20 000 per gång. Vad gör du med pengarna?
– Köper dvd-boxar. Alla gånger du står i affären och tänker ”vem fan köper den här Jacques Tati-boxen eller den här italienska skräckfilmsboxen?” så är svaret Johan Glans. Jag köper allt. Och så åker jag enormt mycket taxi.
Vilken film i hyllan skäms du mest över?
– Maid in Manhattan med Jennifer Lopez. Den försöker jag gömma. Stålflickan-filmen är jag inte heller stolt över.
Jag och några polare tänkte käka middag nästa helg. Du får 10 000 om du kommer förbi och drar några vitsar.
– Nej. Det skulle kännas jävligt fel. Jag har gjort ett gig för fem personer i en soffa en gång. Det var helt bisarrt. Efter det kollar jag alltid upp vad det är för sammanhang. Och nu har jag råd att säga nej. Jag slipper stå i en septiktank i Umeå.

Oskar Hammarkrantz

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:48