Annons
Annons

stefansauk_start

Att mogna kvinnor dejtar yngre män är socialt accepterat – men inte det motsatta. Cafés hyllade krönikör slår ett slag för Stefan Sauk-herrarnas rätt att också vara unga i sinnet. Illustration av Jonas Bergstrand. Tidigare publicerad i Café 7/2010.

Annons

* * * *

Människor som älskar Let’s Dance, inbillar jag mig, är samma personer som skrattade hjärtligt när lärarna anordnade revy i högstadiet. Det är inget förakt för bred underhållningskultur från min sida, det är bara ett konstaterande: Jag förstår inte det roliga i att se Claudia Galli i ett par nätstrumpor och ett glittrigt plommonstop göra jazzhands till en swingversion av Lady Gagas Pokerface.

Ändå måste jag erkänna att jag vid ett par tillfällen fastnade framför senaste säsongen av programmet.

Orsaken till detta var Stefan Sauk.

Den annars så otillgänglige och bistre skådespelaren verkade leva upp under programmet. Han log mycket, verkade nästan lite kramsjuk och lät kvällstidningarna ta bilder på honom där han bjussade så mycket på sig själv att Tobbe Trollkarl måste ha skakat på huvudet och muttrat något om ”personlig integritet”.

– Jag känner mig som en gammal gnu på savannen som plötsligt får leka med en grann gasell, sa den 54-årige Sauk och kramade om sin 23-åriga danspartner Malin Johansson.

Han tittade kärleksfullt på henne och la till:

– Det är happy clappy varje dag.

Genast var dansparets eventuella förhållande det dominerande samtalsämnet i landets fikarum och jag tänkte att det kanske var det därför Let’s dance har blivit så populärt?

Vi knäpper kanske inte främst på programmet för att det är så oerhört spännande att få veta hur en skallig skådespelare i ett par sladdriga slacks klarar av att öva in en Paso Doble på bara en vecka – utan snarare för hitta små ledtrådar och antydningar om det som kanske sker mellan programmen.

Vi kollar för att få svar på den uråldriga frågan: Undrar om de ligger med varandra? (Samt i just detta fall: Vad fan är happy clappy?)

Med Stefan Sauk och Malin Johansson fick programmets castare verkligen till en fullträff. Inte bara höll paret oss på halster och svarade undvikande och motsägelsefullt på alla frågor om deras förhållande.

Sauk var också gammal nog att vara Malins pappa.

Och är det något vi älskar att skvallra om, förfasas över och avundsjukt fascineras av, så är det när äldre män får till det med betydligt yngre kvinnor. Även om vi lever i en värld där maktpositionerna mellan könen har förskjutits så mycket att äldre kvinnor numera har friheten att dejta yngre killar – som i Cougar Town och Svenska Hollywoodfruar – så är det faktiskt så att vi fortfarande förutsätter att det finns något suspekt, och ärligt talat lite äckligt, när vi hör om att ytterligare en äldre man fått till det med en yngre kvinna.

För det gör vi.

Nyligen skrev jag en krönika om att Stieg Larssons karaktär Lisbeth Salander är för medelålders män vad den välutrustade Jondalar i Grottbjörnens folk en gång var för medelålders kvinnor.

Jag möttes av en mängd kommentarer av typen: ”Lisbeth Salander är en porrfigur skapad av en man för män. Dessutom är böckerna allmänt gubbslemmiga.” Eller: ”Helt rätt! Lisbeth Salander är ingenting annat än en onanifantasi för frustrerade medelålders kulturarbetare.”

Jag blev förvånad över att läsarna per automatik förutsatte att jag problematiserade att det fanns medelålders läsare som fann en yngre romankaraktär sexig.

Jag tyckte ju egentligen att det inte är något direkt fel med vare sig tant- eller gubbsnusk. Jag tycker att alla har rätt till sexiga, men gravt opassande, fantasier oavsett ålder.

Jag kan till och med ibland tycka att man hittar de vackraste skildringarna av kärlek i de skeden i livet där det också är som svårast, bräckligast och mest desperat. Som i tonåren (En kärlekshistoria), frånskild runt 50 (Jackie Brown) eller till och med mellan en 18- och en 80-åring (Harold & Maude).

För utan konflikt finns det ingen historia att berätta, eller hur?

Det kan till och med vara så att det är historiens alla snuskgubbars förtjänst att människan inte dör vid ungefär 55 års ålder. Det menar i alla fall en grupp forskare vid Stanford University i Kalifornien i en ny undersökning.

– Att Rod Stewart och David Letterman får barn i 50- och 60-årsåldern är ingen fördel för deras personliga överlevnad. Men det har en effekt för populationen som en helhet, säger forskaren Cedric Puleston.

Människan, menar Puleston och hans kollegor, är biologiskt programmerade att dö ungefär i 55-årsåldern när vår reproduktionscykel har rullat färdigt. Men att en liten grupp individer blivit fäder mycket senare har räckt för att det naturliga urvalet ska ha förlängt våra liv.

– Det är fördelaktigt att dessa män finns, säger Cedric Puleston. För genom att medelåldern hos män har ökat så gör den det även hos kvinnor eftersom papporna sprider sina gener till båda könen.

Att vi fortfarande förutsätter att det finns något seriöst creepy med att äldre män intresserar sig för yngre kvinnor beror naturligtvis på att det alldeles för ofta faktiskt finns något seriöst creepy med att äldre män intresserar sig för yngre kvinnor. Alldeles för många gubbar står i kväll dyngfulla på landets barer och försöker ta en ung tjej, som de precis träffat, på röven.

Samtidigt tror jag inte att det bara beror på åldern om någon är en äcklig gubbe eller inte.

Jag tror att de flesta sexuellt påträngande gubbar en gång i tiden var sexuellt påträngande unga män, utan förståelse för att om man beter sig sexuellt mot en kvinna innan hon har visat sig vara attraherad så är man per definition, ja, äcklig.

Det var någon gång i början av högstadiet då jag förstod det dubbla i det här med yngre kvinnor och äldre män. Det här var inget vanligt ämne, insåg jag, som antingen var rätt eller fel. För samtidigt som tjejerna i klassen kunde bli helt fnittriga över den nya musikmajjen med Limahlfrisyr och långa pianofingrar så räckte det med en tvetydig blick från vår kemilärare, som såg ut att ständigt ha en förstenad droppe snuva hängande från nästippen, för att de skulle sitta i FA-lokalen hela rasten och prata om hur äcklig han var.

Snart blev det ännu mer komplicerat.

Efter ett par år, när de flesta av oss hade gått från att bara prata om sex till att faktiskt praktisera det, blev plötsligt de snyggaste tjejerna i klassen helt ointresserade av oss jämnåriga och ville bara bli ihop med gubbar i 22-årsåldern som hade Volvo 240 med bakrutejalusi och spoilers och fast jobb på Kronfågel.

Jag minns hur mycket jag avskydde de där äldre killarna och hur irriterad jag var över att bli brädad av sådana töntar – det är ju per definition bara 22-åriga superlosers som blir ihop med gymnasieelever. Det var inte förrän jag själv hunnit fylla 22 och en dag stod och väntade på min nya flickvän utanför hennes gymnasieskola som jag insåg: Var försiktig med vad du föraktar.

Det kan en dag bli du.

Så även om jag, precis som många andra, tyckte att det var lite underligt när Stefan Sauk, som alltid haft en ganska avig inställning till medierna, plötsligt sålde/skänkte sina privata semesterbilder ihop med sin unga danspartner och eventuella flickvän till kvällstidningarna så har jag svårt att bli upprörd av det. Jag tycker snarare att det är lite gulligt.

Sauk verkade helt enkelt så sjukt glad att ha fått till det med en ung snygg tjej att han bara måste visa upp henne för hela världen.

Och bara för att någon blir ihop med en yngre tjej, behöver inte betyda att han är gubbsjuk.

Så här funkar det nämligen att bli äldre: Du inser det inte själv. Tidens gång är abstrakt och den blir bara ännu mer oförståelig när du är ett offer för den.

När jag umgås med äldre kamrater tänker jag ofta: ”Hehehe. Vilken loser. Tre år äldre än mig. Och det kommer han alltid att vara.” Samtidigt kan jag gå ut och dricka öl med en kollega, tio år yngre, och tänka: ”Vi är väl ungefär i samma ålder? Är vi inte det?”

Min farmor sa en gång i slutet av sitt liv att hon fortfarande var en ung kvinna inombords och att varje gång hon tittade sig i spegeln så blev hon uppriktigt förvånad (och lite ledsen) av att mötas av en gammal tant.

Vi förutsätter alltid att män som gillar yngre kvinnor gör det på grund av att de tycker kvinnor i sin egen ålder är för gamla för dem. Men ibland är det nog bara något som händer.

Och det är kanske då man blir happy clappy varje dag.

JONAS CRAMBY
Läs Jonas blogg här.

Annons

Dela (11)
Tweeta

Annons


Laddar