Jonas Cramby: så grillar du din egen fantastiska yakitori

Jonas Cramby  |  Publicerad 2015-07-27 13:08  |  Lästid: 2 minuter

Jonas Cramby Yakitori

Grillade kycklingspett upphöjda till konst! Äkta japansk yakitori har väldigt lite att göra med den torra mingelmat som rätten urartat till hos oss. Istället är det rökiga, knapriga, söt-salta små guldglimpar på pinne som äts på stående fot till en iskall öl och som alltid görs på den bästa ekologiska kycklingen. Och så en mystisk, mustig taresås.

* * *

Ingredienser, 4 personer:

4–6 kycklinglår

salt

 

Tare (såsen):

4–6 ben från lika många kycklinglår

5 dl mirin

2,5 dl sake

3 dl mörk soja

1 dl tamari

5 msk mörkt socker

1 knippe salladslök

5 vitlöksklyftor

1 dl ingefära

 

Så gör du:

1. Yakitori kan göras på varje del av kycklingen men här ska vi göra yakitori negima – yakitori på grillat lårkött. Men vi börjar med taren, en underbart sötsalt barbecue-sås. Till den ska vi ha lite kycklingben, så skär snyggt och prydligt (tänk japansk precision!) bort lårfiléerna från benen och lägg tillbaka köttet i kylen så länge. Sätt ugnen på max och rosta sedan benen tills de fått en mörk vacker färg, cirka 20 minuter.

2. Häll mirin, sake, soja, tamari och socker i en kastrull med benen (tamari är en mörk, japansk soya som numera ofta finns i hälsokostavdelningen i mataffärer och mirin är en sötare variant av sake som det även finns en alkoholfri variant av som kan användas i matlagning). Finhacka salladslök, vitlök och riv ingefäran och tillsätt alltihop. Koka upp på medelvärme och låt sedan reducera med hälften, det brukar ta en timme. Sila av, häll i en snygg burk och ha i kylskåpet hela grillsäsongen.

3. Lägg små grillspett i blöt i en timme och tänd grillen. Skär kycklingen, med skinn och allt, i cirka 1 cm stora kuber och trä upp på spettet. Salta lite på köttet och grilla tills det precis är genomstekt och ytan är knaprig utan att vara bränd. När det återstår några sekunder penslar du med en massa taresås så att den bara blir lätt karamelliserad eller nästan bara uppvärmd. Knäck en bira. Stoppa lite grillad kyckling i pajhålet.

Livet är inte så dumt ändå.

 

Jonas Cramby

* * *

Läs också!

Tips från PT:n – Smartaste frukosten när du vill träna i sommarvärmen

Så lätt gör du en vattenmelon till en stor och läskande sommardrink

14 smarta sätt att lura dina gäster att du har ordning i hemmet

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-28 10:33