Jonas Olsson om fotbollsmiljoner, politik och hotfulla supportrar

Jonas Olsson är vår främste Premier League-spelare och en av stöttepelarna i Erik Hamréns landslag. Cafés Emil Persson reste till Birmingham för att tillbringa en helg med mittbacken – som också utkristalliserat sig som en relativt intellektuell idrottsman. I vår omslagsartikel avslöjar Jonas att han alltid ser till att rösta i riksdagsvalet och att valet […]

Publicerad 2013-05-16 11:49 | Uppdaterad 2013-05-16 11:52  | Lästid: 2 minuter | Johan Hurtig

Jonas Olsson är vår främste Premier League-spelare och en av stöttepelarna i Erik Hamréns landslag. Cafés Emil Persson reste till Birmingham för att tillbringa en helg med mittbacken – som också utkristalliserat sig som en relativt intellektuell idrottsman. I vår omslagsartikel avslöjar Jonas att han alltid ser till att rösta i riksdagsvalet och att valet senast föll på Miljöpartiet.

– Jag gillar de idéer som vänsterflygeln står för: solidaritet och lika värde för alla. Har man själv fått så bra möjligheter att kunna göra det man vill så tycker man att alla ska ha det.

Trots sitt yrke är Jonas inte superintresserad av att konsumera fotboll på sin fritid. Däremot är han en enorm musikfantast. Under sina år i West Bromwich Albion har han lyckats blivit vän med supportern och gitarrlegendaren Eric Clapton.

– Han skickade ett sms och gratulerade efter mitt mål mot Argentina. Vi har mest träffats i samband med matcher. Någon gång har han stått i min box på arenan. En otroligt trevlig och ödmjuk kille. Han har bra koll och ser nästan varje match.

Jonas har spelat i WBA sedan 2008 och hans kontrakt sträcker sig till 2016. Inför helgens avslutande ligaomgång ligger klubben åtta i Premier League. Ändå är 30-årige Jonas Olsson lite villrådig inför sin framtid.

– Det är klart att jag vill ta ytterligare ett steg i karriären, helst inom en ganska snar framtid. Att spela i Premier League är på ett sätt tillfredsställande nog. Men det som driver mig är att få vinna titlar. Klart att jag inte vill blicka tillbaka på en karriär där jag blivit åtta-nia i ligan. Det är en ofullständig karriär.

I intervjun pratar han också om inkompetenta reportrar, hala agenter och hotfulla anonyma sms. Numret finns i butik idag – och även för iPad (sök på ”Magazine Café” i App Store).

Bilderna togs av Andreas Kock.

Dela på Facebook
Tweeta