Annons
Annons

Cafés träningsbloggare Kalle Zackari Wahlström chattade med läsarna. Frågorna rasade in, om allt från kostråd via träningsvärk till tips om övningar. Läs chatten sammanfattad här.

* * *

Behöver man verkligen köpa kosttillskott/pulver för att få resultat?
Nej, det behöver man verkligen inte. Se till att äta ordentligt med mat så räcker det fint.

Annons

Vilket är det bästa och snabbaste sättet att förebygga och ta hand om sportskador? Är det farligt att träna med muskelvärk? Måste man vänta 48 timmar innan man ska träna igen?
Jag kan väldigt lite om skador och sånt, men jag tror det bästa sättet att undvika skador är att göra rätt när man tränar. Och sluta om det gör ont på riktigt (OBS inte att förväxla med ont för att det är jobbigt). Man måste inte vänta 48 timmar innan man tränar igen. Om inte morsan sagt det.

Hur mycket vila behöver musklerna då? Säg att jag gör maksiner och vikter för hela kroppen under ett pass räcker det att vänta till dagen därpå?
Jag tänker inte så. jag tänker att det är bra att göra så mycket jobbigt som möjligt och låter träningsvärken styra vad jag ska köra.

Hej Kalle! Tack för en fantastisk blogg. Om du bara har din egen kropp och 10 minuter till träning, vad föreslår du att man gör då?
Burpees nonstop. Du borde fixa…150 stycken.

Vad är bäst träning för att komma i form, kickboxing eller styrketräning?
Styrketräning om jag måste välja. Men det vill jag inte så jag säger GÖR BÅDA!

Har slutat cykla till jobbet nu när vädret beter sig illa. Har istället börjat gå med en tung jävla ryggsäck. Är det vettigt eller bara skadligt?
Det är klart det är vettigt. Sluta om det börjar göra ont-ont. Och ha bra kängor/skor.

Jag undrar om du har tränat på koffein…?
Jag har aldrig ”tränat på koffein”, men jag har druckit kaffe innan träning. Jag har ingen åsikt om det.

Hej, tänkte kolla med dig om du har några övningar för att få större bröstmuskler? jag kör nu 3 övningar med vikter 6-8 reps x 3 set per övning samt så avslutar jag med så många armhävningar som möjligt.. (jag är kille)
Stora bröstmuskler är tyvärr inte så coolt. Men bänkpress är väl bra? Och armhävningar. Försök att sluta fokusera på en muskelgrupp och tänk på kroppen som en helhet istället.

Hur noga ska man vara med att få i sig mat efter ett pass? Måste det vara inom 30-40 minuter eller kan man vänta längre?
Det finns säkert en vetenskap om det där. Men jag försöker att skala bort sånt så mycket som möjligt. Göra det enklare liksom. Men ät efter träning. Det verkar bra. Skit i om det är 17 minuter eller 1,5 timmar efter.

Hej Kalle, tack för en bra blogg!!! Det här 300träning som dyker upp ibland, vad är det? Filmen 300? Lyfta 300 kilo av nåt? Hjälp!
Det är ett pass med 300 reps som en kille i typ Utah (eller liknande) använde för att få casten till filmen 300 i form.

Tack för infon. Vad för slags mat rekommenderar du? Visst är det väl smidigt att ta mig sig gainomax och såna pulver/shaker men jag vill helst undvika sånt dels för jag har inte så mycket pengar.
Jag dricker också sånt ibland. Det är mysigt. Det smakar seger. Men nån sa att det är ett ”dyrt sätt att tillverka urin”. Jag försöker äta gammal hederlig hemlagad mat.

Är du rädd för att bli för musklig?? alltså FÖR?
Det där är en vanlig oro. Men jag är HELT säker på att man hinner märka det innan man helt plötsligt står där och ser ut som Plexus.

Vad jag har hört om man ska få muskler ska man köra maskin och vikter med så mycket vikt att man orkar göra 10 set och 3 reptiioner eller ska man göra 15 set och 2 reps? Jag har hört olika, vilket är det som du och alla ni andra föredrar?
Jag vet inte så noga. Det viktiga är nog att man varierar så man inte altid kör samma. Just nu kör jag på Mark Rippetoes 5×5. Men min tes är: gör jobbigt.

En fråga du säkert fått förr: Hur kommer man bäst igång? Alltså förutom det lätta svaret ”gå och träna”
Bestäm dig för att du tror att kroppen är till för att användas och att den mår bra av att vara trött. Sluta jämföra att träna med att inte göra det. ta på dig träningskläder. Kolla lite på TV och så plötsligt. När du minst anar det reser du dig och springer ut genom dörren och gör burpees på en gräsmatta.

Om man konditionstränar 2 – 3 gånger i veckan, är det då alldeles för ensidigt att ex göra 100 armhävningar varannan dag och inget annat?
Ja. man måste göra benböj och marklyft också.

Det känns som att du inte tycker man ska köra maskiner och så utan bara vikter typ. Är det så? Varför isf?
Maskiner är värdelöst. Dom isolerar muskelgrupper och det är för träning vad chips är för mat.

Är det farligt/dåligt för musklerna att basta efter träningen?
Ingen aning. Jag tycker bastu är ganska skönt?

Förutom armhävningar – finns det någon annan övning du rekommenderar för bröst/bål-muskulaturen?
Bänkpress är bra. Och benböj, marklyft och front squats för bål.

Kalle vad har du för tips till mig som inte riktigt vågar gå fram till de fria vikterna på gymmet eftersom de stora starka killarna alltid står där #varkenstorellerstark
LOVA MIG HÄR OCH NU ATT DU TESTAR NÄSTA GÅNG. Skit i dom. Dessutom kommer dom säkert tycka du är svintuff som ger dig på skivstängerna.

Då till nästa fråga, vilka övningar bör jag börja med där vid de fria vikterna?
Marklyft, benböj, front squat, frivädning, press, bänkpress. Kolla min julkalender för instruktioner!

Hej Kalle! När jag har grav träningsvärk efter, säg, armhävningar. Ska jag vila eller ändå göra mina, säg, armhävningar?
Vila om det gör ont-ont när du gör armhävningar. Annars kör på. Men kom ihåg att variation är nyckeln till stark.

Jag är väldigt stel/ovig vilket skapar problem när jag ska köra tunga marklyft, jag får svårt att behålla svank och har tendens att böja ryggen. Några tips?
Stretcha när du är kall. Alltså inte direkt efter träning. Gör goblet squats (googla!).

Hej Kalle! Funkar det att köpa vikter och träna hemma, eller är det enklare att komma igång på gymmet? Fattar att det är svinindividuellt, men hur var det för dig?
Det är svårt med vikter hemma för det blir snabbt dyrt. En vettig skivstång kostar 6000 spänn. Jag tror på gym. Det är bra att gå till en plats där man liksom BARA tränar. Hemma är det så lätt att man gör annat. Typ provar kläder eller spelar tvspel.

Hur ska jag hitta motivation för att träna? Löpning kan jag ta mig an men när det kommer till styrka så har jag ingen motivation alls. Jag tränar inte för att få någon kropp utan mest för välmående, så det är ingen morot att se resultat på kroppen.. Några tips?
Men en morot måste väl ändå vara att bli stark? Kunna bära en kompis på fest eller lyfta en byrå? Börja med skivstångsträning och du kommer få resultat skitsnabbt. Sikta på att ta 1,5 x kroppsvikt i marklyft innan nyår?

Vilken är din allvarligaste skada, so far?
I träningssammanhang har jag bara överansträngt typ ett muskelfäste i underarmen. Och nåt skit i baksidan på axeln när jag körde MMA. Men jag har en fot som krånglar efter en bilolycka när jag var liten. Den blir öm om jag springer mycket. Eller går i skor med mycket dämpning.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
Svårt med normal. Allt mellan 2 och 5 pass. Typ två tyngdlyftning och ett-två såna där utan vila-pass. Och en vända i jaktskogen med hund och gevär.

Har du några erfarenheter av olika träningshjälpmedel? allt från tvshopsaker till mer seriösa hemmagym?
Dom hjälpmedel man behöver är en skivstång, vikter, några kettlebells, youtube och ett glatt humör.

Om man vill bli större (mer muskler) kan man träna löpning och äta sunt eller måste man vara passiv så att man alltid äter mer än vad man förbränner under en dag?
Om man vill se ut som en man måste man äta som en man. Springa får du göra om du vill.

Hur ser du på uppvärmning och hur värmer du upp? Av att läsa bloggen får jag intrycket av att du kanske inte värmer upp särskilt länge…?
Jag kör mest sträck och tänj med en pinne. Ibland ror jag. Nån tyngdlyftninsgubbe jag läste en bok av sa ”the workout is the warmup”. Tror han menade att man ska lyfta tungt istället för att ödsla tid på att springa på ett band.

Kan dålig och för lite sömn ha så stor betydelse för resultat att det påverkar så mycket som förståsigpåarna säger?
Nej, det tror jag inte.

Kan man boka PT pass med dig?
Ja varför inte? maila!

Är kettlebells något man kan göra hemma eller måste man vara på gymmet?
Man måste verkligen inte vara på gymmet. Men dom är gansja dyra och det är bra att ha ett gäng olika vikter för olika övningar. Men börja med en och se om du gillar’t. Du kanske kan tänka på det som en servis – nåt du bygger upp över åren. Du lär ju inte slita ut dom om man säger.

Från att inte gjort nånting så har jag börjat gå 1 timme om dan och stå på ”skakmaskinen” 30 min om dan. Räcker den träningen för att man ska märka nån skillnad?
Jag vet inte, men det verkar oändligt tråkigt att träna så lågintensivt i 1,5 timmar om dan. Börja med riktig träning istället så kommer resultaten åtta tusen gånger snabbare.

Vad tror du om bakisträning? jag känner att det blir för mycket att börja träna SAMT sluta dricka öl. hur tänker du? du är en ölkille, va?
https://kalle.cafe.se/fraga-fran-steffe/ och https://kalle.cafe.se/traningsexperiment-2-militartraning-bakfull/

Träna med vikter eller bara med kroppsvikt, vilket är bäst? Vad är skillnaden?
Vikter är bäst. Det är potentiellt tyngre och tyngre = bättre. Men gör båda!

Okej båda it is – men typ ”vanliga” gamla situps, har man slutat med det eller funkar sådan övningar fortfarande?
Det funkar fint. Men gör annat också. Typ marklyft och knees to elbows. Knees to elbows – du hänger i nåt och drar upp knäna till armbågarna. Kolla min julkalender. Typ lucka….24?

Ge exempel på ”riktig träning”, vill ju att resultatet ska komma 8000 gånger snabbare.
Benböj, marklyft, front squats, frivändning, bänkpress, pressar + crossfit

Bröstövning med kettlebell – 3×10 20 kg Swing 2 händer – 3×10 25 kg Swing 1 hand ”rodd” – 3×10 16 kg Swing 1 hand över huvud – 2×10 14 kg Windmill – 2×5/sida (aldrig gjort så börjar lite försiktigt)10 kg Sedan 55 minuter spinning, är det ett ok pass?? 2 ggr i veckan mellan handbollsträningarna.
Byt. Gör aldrig samma pass två gånger. Eller sträva i alla fall efter det. Träna massa olika hela tiden. Byt så mycket och ofta du kan. Variation är nyckeln till stark.

Överallt ser jag övningstips på temat 5 min om dagen räcker, 10 minuter om dagen räcker osv. Stämmer det?? Räcker 5? Hoppas.
Om du tränar riktigt sjukt hårt räcker 10 minuter om dagen fint. Ett exempel är crossfitpasset cindy. 5 pullups, tio armhävningar och 15 benböj. Max antal varv på tio minuter.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar