Hoppa till innehåll

Ny rapport: Sverige bäst i världen på popmusik (och Norge på att äta fryspizza)

Joel Linde

En sammanställning av mängder av data visar vad varje land är allra bäst på, även om det inte alltid är smickrande.

basta-lander-lista

Alla är bäst på något, även om det är en dålig sak. Det är vad datajournalisterna David Mccandless, Stephanie Smith och Esther Kersley på Information is beautiful kom fram till efter att ha studerat rapporter, artiklar och forskning på heltid i tre veckor.

Med sin nyfunna information sammanställde de en karta som visar vad varje enskilt land är bäst på i den internationella konkurrensen. De har i största möjliga mån använt högkvalitativa källor, men i vissa fall erkänner författarna att informationen var knapphändig. I andra fall säger de att de valt det ”roligare” av flera möjliga alternativ när de korat länder till vinnare i olika kategorier.

Vissa har som sagt ingenting att vara stolta över (baserat på kartan) men det gäller inte för Sverige. Norrmännen däremot, de kanske borde fokusera på något annat en stund…

Här är några exempel på vad världens länder är bäst på:

Kontantlös betalning: Belgien

I Belgien sker 93 procent (april 2015) av alla betalningar på annat sätt än med kontanter, jämfört med 89 procent i Sverige. Det räknas därmed som det land som ligger närmast till ett kontantlöst samhälle.

Alkoholkonsumenter: Vitryssland

I en undersökning från WHO från 2014 placerades Vitryssland som etta i världen när det kommer till alkoholkonsumtion. Där dricks det 17,5 liter ren alkohol per capita. För män är siffran 27,5 liter.

Pass: Tyskland

Med ett tyskt pass får man tillträde utan visum till 177 av världens 218 olika territorier. Ett svenskt pass är näst bäst och ger visumfritt tillträde till 176 territorier.

Miljardärer: Storbritannien

London är den stad i världen där allra flest miljardärer bor och totalt bor det 120 miljardärer i Storbritannien. Per capita är det den högsta siffran i världen, men i reella tal ligger USA och Kina före med 378 respektive 193 stycken.

Personlig frihet: Kanada

Baserat på bland annat tolerans och civilrätt rankades Kanada högst i världen i en årlig undersökning av länders välmående.

Twitter-censur: Turkiet

Twitter offentliggör när ett land ber dem ta ner eller censurera innehåll på deras plattform, och enligt deras sammanställning från 2016 är Turkiet det land som gör det allra oftast. Ungefär 15 000 gånger under första halvåret 2016.

Gayporr: Pakistan

Trots (eller kanske på grund av) att landet är bland de minst toleranta mot homosexuella – endast 2 procent säger att homosexualitet borde accepteras av samhället – är Pakistan det land där flest söker efter gayporr via Google.

Kvinnor i parlamentet: Rwanda

I Rwanda sitter kvinnor på 64 procent av platserna i parlamentet, vilket är den högsta siffran i världen. I Sverige är siffran 44 procent.

Spam-mail: USA

Även om de flesta av oss fått mail från ”The Prince of Nigeria” som hamnat i oväntad ekonomisk knipa är det USA som levererar ungefär en fjärdedel av världens spam-mail.

Popmusik: Sverige

Det svenska popundret är nog bekant för de flesta och faktum är att det fortfarande är lika aktuellt som på Abbas tid. Och även om många stora artister är från Sverige är det kanske främst som låtskrivare svenskarna gör avtryck med Max Martin, Kristian Lundin, Andreas Carlsson, Rami Yacoub, Carl Falk, Jörgen Elofsson,Karl Johan Schuster (Shellback) och många, många fler.

Pizzaätare: Norge

Även om statistiken börjar bli till åren kommen (2005) finns det till dags dato inga siffror som motbevisar att norrmännen äter mest pizza av alla i hela världen. Då var det knappt 11 hela pizzor per person och år och merparten är dessutom fryspizza. Skärp er, norrmän!

Vindkraft: Danmark

År 2015 fick danskarna 42 procent av sin el från vindkraft. Med det slog de sitt eget världsrekord från året innan. Bra där!

Nyhetsmedia: Finland

Finland rankas som det land som upprätthåller pressfriheten bäst i världen, bland annat genom sättet de håller regeringshandlingar offentliga och hanterar förtal. Bra, Finland!

Det är som vanligt: Norges förutsägbarhet slutar aldrig att förvåna en. även om Cafés skribent hyllar den här tv-serien som kanske det bästa som någonsin kommit från Norge.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.