Hoppa till innehåll

Kika in i ett av Europas läckraste hotell

Montenegro, designhotell på en ö.
Karin Wimark

Vad sägs om att checka in i ett fort på en isolerad ö i Medelhavet? Det kan du göra på unika Mamula Island utanför Kotor i Montenegro – men smakar det så kostar det.

Så fort du stiger i land på ön Mamula i Montenegro känner man historiens vingslag. Fortet som byggdes 1852 tar nästan upp hela ytan på den lilla ön och var under andra världskriget ett italienskt fängelse. Sedan 1970-talet har fortet legat öde. Nu har byggnaden restaurerats och förvandlats till designhotellet Mamula Island Hotel – en lyxig oas strax utanför Unescolistade Kotorbukten och med Dinariska Alperna som kuliss.

Sedan 1970 har fortet legat öde. Idag kan du besöka ön där historia möter lyx på det nya hotellet. Foto: Designhotels/Mamula Island

Koppla av vid poolen eller bege dig ner till solstolarna intill havet. Foto: Designhotels/Mamula Island

Upplevelsen börjar redan då du byter ditt bagage mot ett glas champagne på motorbåten påväg ut till ön. Framför dig tornar fortet upp sig med sina rundade väggar som står i kontrast till de steniga klipporna intill. Checka in i någon av de 22 sviterna eller 10 rummen med havsutsikt. Här finns teleskop för stjärnskådning, vackra fresker som för tankarna till pompeianska villor och originaldetaljer från den tid då fortets befälhavare bodde här.

Originalstrukturen är vackert restaurerad på Mamula Island Hotel. Foto: Designhotels/Mamula Island

Ta ett dopp i poolen, delta i en yoga-klass med utsikt över Adriatiska havet eller besök hotellets ateljé där du på olika workshops kan lära dig mer om den lokala konsten. På nedersta våningen finns ett spa med finsk aromatisk bastu, ångbastu, upplevelseduschar och mängder med behandlingar.

På andra sidan vattnet ligger de vackra vikarna Mirista och Zanjice där du kan utforska ruiner omringade av olivlundar och små byar. Den som är historieintresserad kan ta en båttur till övergivna kamouflerade tunnlarna aom tidigare var militära strukturer där jugoslaviska båtar höll sig gömda.

Kotor ligger längs in i bukten och är en av Montenegros vackraste städer. Foto: Getty Images

Lite längre in ligger den Unescolistade staden Kotor i en otroligt vacker bukt omgiven av höga berg och små vackra byar. I staden väntar en labyrint av historiska gränder och tar du trapporna upp till fortet som balanserar på ena klippväggen har du bästa utsikt över det fjordliknande landskapet.

En dagsutflykt till den pittoreska byn Perast bjuder på 16 kyrkor, och skulle du få sug efter havet ligger den populära badorten Budva ett stenkast bort. Montenegro är dessutom ett mecka för vandring! Utforska orörd natur i nationalparken Lovcen där du vid Njegos Mausoleum kan se hela vägen till Albanien och Kroatien.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.