Annons

[nggallery id=303]

Sverige möter ikväll Turkiet i fotboll och Kim Källström spelar från
start – matchen sänds i TV3 klockan 19.30. Cafés Johan Croneman ställer
fyra frågor, och vi analyserar Kims kanonskott. Hämtat ur en längre
intervju, ur Café 9/2007.

Annons

Om du fick skräddarsy en klausul i ditt kontrakt som gällde själva spelet, hur skulle den vara formulerad?
– Jag vill ha boll. Alltid. Hela tiden. I och för sig har jag alltid fått mycket boll, men generellt så tränar vi i Sverige fortfarande för lite med bollen. Man blir liksom inte bättre med boll om man tränar på att springa. Det finns givetvis sällsynta talanger och genier, men de som gillar att nöta tar sig oftast fram till toppen. Det handlar om att möta bollen och ta emot bollen, en miljard gånger, tills det sitter där. Det är kanske det viktigaste inom fotbollen. Möta och ta emot.
Är det vad du skulle ha tränat mest på om du fick göra om något i din karriär?
– Nja, jag skulle nog ha tränat mycket mer på frisparkar.
Trots att man alltid ansett att du har ett exceptionellt bra skott och tillslag?
– Vid det här laget har man ju insett hur viktigt det är med den typen av fasta situationer, och bra frisparksskytte. Det avgör ofta matcherna. Det handlar också om att bara nöta, träna och skjuta. De som tycker att det är kul att nöta kommer som sagt alltid längst, så är det bara.
Skillnaden på en svensk och en fransk träning?
– Ja, det är ju framför allt bollen, att man gör väldigt lite saker utan boll. Det är klart att det blir en enorm skillnad på grund av klimatet också, i Sverige försäsongstränar vi i månader, här bygger man upp laget på fem intensiva veckor. Royal League på konstgräs i snö, allvarlig talat, konstgräs får mig alltid att må dåligt!

Gilla Cafe.se på Facebook

JOHAN CRONEMAN


KÄLLSTRÖMS FRUKTADE SKOTT – SÅ FUNKAR DET!

Stefan Rehn, ­nu tränare i IFK Göteborg, känner väl till Kim Källström och dennes skott sedan tiden i Djurgården. Café bad Rehn om en steg-för-steg-analys av Sveriges läckraste vänsterdoja.

SNABBA FÖTTER
– Det som skiljer Kim från andra spelare är att han har ett väldigt bra fotarbete, vilket gör att mycket kropp hamnar bakom bollen.

PERFEKT PENDEL
– När Kim skjuter träffar han dessutom bollen med maximal kraft, mycket tack vare benets fina pendelrörelse.

HÅRD TRÄNING
– Kim hade ett bra skott när han kom till Djurgården, men det har förbättrats ytterligare genom envis träning. Vi nötte en hel del fotarbete, skotteknik, koordination, balans och rena styrkeövningar.

STORT MOD
– Spelare som blir osäkra i skottögonblicket vågar ofta inte fullfölja den viktiga pendelrörelsen som gör att full kraft utvinns.

MENTAL STYRKA
– Innan Kim skjuter tänker han bara att bollen ska in. Han bryr sig inte så mycket om målvakten eller muren framför – och han ältar inte en miss. Går bollen fem meter över första gången så ska den sitta nästa. Det är viktigt att tänka så för att våga fortsätta skjuta.

RÄTT AVSTÅND
– Kims skott lämpar sig allra bäst från avståndet 18–20 meter. Därifrån har han lättast att göra mål eftersom han inte använder så mycket toppskruv vid tillslaget. Det kompenseras i stället med mer fart på bollen. Jämför till exempel med David Beckham, som hellre använder en kombinerad topp- och sidskruv, vilket gör att bollen går långsammare men dyker desto mer. Sådana skott blir farligast från närmare avstånd, runt 15 meter.

SMART PLACERING
– När Kim skjuter i flygande fart så väljer han ofta det bortre
hörnet, vilket gör det svårt för målvakten.

MARTIN GREVE

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar