Annons
Annons

I Peking byggs just nu någonting som får OS-satsningen att helt hamna i skuggan. Det är ett gigantiskt projekt som leds av den beryktade arkitektbyrån Office for Metropolitan Architecture (OMA ). Firman leds av legenden i arkitektkretsar, Rem Koolhaas, som tillsammans med fem andra världsledande arkitekter gjort OMA till ett av de hetaste namnen i branschen. Det holländska företaget har till och med fått utställningar med sina sina arbeten uppvisade på Museum of Modern Art i New York.

Vid sin sida har Koolhaas den tyske kollegan Ole Scheeren, som tidigare ritat flera av de snygga Pradabutikerna.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Scheeren ansvarar nu för decenniets mest spännande projekt – Kinas nya TV-hus.

mittbild_skyskrapa

Skyskrapan i Peking är troligtvis den mest spektakulära som någonsin lämnat ritbordet för att verkligen byggas. Designen talar för sig själv. Byggnaden kommer att bli 234 meter hög samt rymma hela 465 000 kvadratmeter.  Förutom att skyskrapan ska fungera som kontor för 10 000 kineser, kommer byggnaden även inrymma ett hotell med 300 rum samt en teater med plats för 1 500 besökare.

Hela kalaset är budgeterat till 750 miljoner dollar och är kontrakterat till att färdigställas lagom till OS-invigningen 2008. Det finns nu alltså flera anledningar till varför olympiska spelen i Peking kommer bli extra spännande att följa.

Martin Greve

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar