Hoppa till innehåll

King i köket-gänget om enkla knepen som tar din matlagning till nästa nivå

I Youtubeserien King i köket följer vi stjärnkocken Albin Edberg när han coachar komikern Johan Hurtig Wagrell till att bli, ja just king i köket. Café bytte några ord med Albin och Johan om matlagningssjälvförtroende och de vanligaste missarna folk gör i köket.

När har Albin varit som närmast att tappa humöret på Johan?

Johan:
”Det är ingen som vet att jag svarar på alla frågorna va? I så fall ALDRIG för Johan är bäst!”

Albin:
”Tror det var i samband med julavsnittet där, vilket jag hoppas syns, Johan var fruktansvärt bakfull och helt oförmögen att ta en instruktion. Då kände jag mig något uppgiven. Tills han gjorde mumma. Då kändes det bättre.

Vilken matlagningsprincip hos Albin har Johan varit absolut mest överraskad av?

Johan:
”När Albin första inspelningsdagen tipsade om att man kan ha en skräpbunke framme så man enkelt kan hålla ordning samtidigt som man jobbar. Det är ju helt rubbat att jag inte fattat det själv på 42 år förstås, men MIND BLOWN!”

Vad tror ni båda är den enskilt vanligaste tabben folk gör i köket?

Johan:
”Inte tillräckliga förberedelser och gör massor med moment samtidigt istället för en sak i taget. Det, och att inte smaka hela tiden.”

Albin:
”Fan han har lärt sig något! Det glädjer mig. Skulle nog svara exakt de sakerna, plus att gemene man snålar lite på allt som är gott, det vill säga fett, salt och värme.”

Foto: Jens Rosengren

Hur har Johans självförtroende i köket sett ut innan och efter det här projektet drogs igång?

Johan:
”Jag hade ganska (för?) bra självförtroende från början inom vissa stereotypa killmatlagningsområden (kött) men det har nu blivit mycket bredare. Jag blir också trygg bara av att ha provat på någonting i närvaro av ett proffs, istället för att bara läsa och läsa om, säg, hur man gratinerar ostron.”

Albin:
”Johan besitter ju ett självförtroende av guds nåde, men tack vare min erfarenhet från fruktansvärda arbetsplatser tycker jag mig ha lyckats både bryta ner och bygga upp det några gånger om. Nu är han snart där han ska vara.”

Ett enda trick som hemmakocken kan använda för att uppa sitt game?

Albin:
”Skräpbunken är ju ett perfekt exempel! När det är rent blir det ju mycket roligare. Och lägg lite pengar på din utrustning. En vass kniv, en stadig skärbräda och bra stekpannor och kastruller kommer göra det mycket roligare i köket!”

Johan:
”Det Albin sa.”

Se senaste avsnittet tillika pastaspecialen här:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.