Hoppa till innehåll

Köksprylarna som tar din matlagning till nästa nivå – stjärnkockarnas bästa tips

Kockarnas bästa köksprylar

Vässa din matlagning med världens bästa köksprylar – utvalda av åtta kockar som faktiskt vet vad de pratar om.

Bordsgrill från Kamado Sumo

Albin Wessman

”Jag är helt beroende av denna japanska bordsgrill som är liten, lätt att tända och som funkar lika bra utomhus som inne under fläkt. Jag grillar helst med en exklusivare japansk binchotan-kol som kommer upp i extremt hög värme med bara några kolbitar och som dessutom ryker mindre än annan kol. Perfekt för mindre smårätter som man vill grilla hastigt, som yakitori-spett.”

Albin Wessman driver tillsammans med Adam Dahlberg Stockholmskrogarna Adam/Albin, Mis­shumasshu, Ön och en kommande storsatsning i Hus 26 i Slakthusområdet som öppnar 2022.

Mortel från Satake

Daniel Crespi

”Morteln är din vän! Att stöta sina egna hela kryddor i stället för att köpa färdigmalda innebär maximering av både smak och arom. Jag säger bara pesto! En nymortlad sådan är verkligen ­oöverträffad. Men se till att skaffa en stor modell, gärna i gjutjärn eller granit som har hög motståndskraft mot stötar. Formen spelar mindre roll, här är det funktionen som är det viktiga.”

Daniel Crespi är restauratören bakom gastroimperiet Leijontornet i Gamla stan i Stockholm, som bland annat innefattar Djuret, La Ragazza, The Burgundy och Tweed.

Kaffekvarn från Bosch 

Stefan Ekengren

”Den här mixern är oumbärlig för alla som gillar att använda torkade kryddor. Jag använder hela torkade kryddor och mixar till pulver för att få nymixade goda kryddblandningar, egna brödkryddor och för att mixa färska örter som jag torkat själv. Investera i en sådan här och livet med kryddor blir plötsligt meningsfullt. Jag har slitit ut några under min kocklivstid, och då är de ändå väldigt hållbara.”

Stefan Ekengren är köksmästare på hyllade restaurangen Hantverket i Stockholm. Han har även skrivit flera kokböcker och vurmar hårt för svensk husmanskost.

Kolstålspanna från De Buyer

Frida Lund

”Efter en lång pina med din kolstålspanna som bara står där och undrar när du ska bränna in den  så kommer den stora dagen då du bara gör det. Det tar lite tid, är lite meck, men sen har du en trogen älskare i köket i många år. Avsaknaden av non-stick-beläggning gör att du kan steka i riktigt höga temperaturer och även använda den i ugnen. Dessutom blir den bara bättre och snyggare med åren.”

Frida Lund är matprofilen bakom instagramkontot @_fridalund (tidigare @godagrejer) och blogg på Elle. I vinter är hon aktuell med boken ”Vin från A till Ö”.

Stekgryta från Le Creuset 

Siri Barje

”En stekgryta med lite lägre kant är en sjukt najs pryl att ha hemma i köket. Som en blandning av stekpanna och gryta! Den här buffégrytan i gjutjärn med glaslock från franska Le Creuset blir riktigt varm, håller värmen bra och funkar utmärkt i ugn. Perfekt för såser, olika grytor, till och med paj. Kanske med smördegslock eller potatis­mos på? En grym julklapp, tycker jag.”

Siri Barje är tv-kock, kokboksförfattare och matstylist. Hon leder även den populära matpodden ”Tack för maten” tillsammans med Kristoffer Triumf.

Pastamaskin från Imperia

Joel Åhlin

”Att göra egen pasta är alltid härligt lyxigt. Med en pastamaskin får du till pastan på ett enkelt sätt, förutsatt att du har ett bra pastadegsrecept i ryggen. Min pastamaskin fick jag i present av min idol och fästmö Hanna. Den kommer från itali­enska producenten Imperia och är mycket enkel att jobba med. Bara ställ in avståndet mellan kavlarna på det lilla vredet på sidan och veva ut i önskad tjocklek.”

Joel Åhlin är stjärnkrögaren bakom Michelin-besmyckade Agrikultur och falafelrestaurangen Fafelle i Stockholm. I vinter är han aktuell med kokboken ”Köttfärssås”. 

Vedugn från Morsö Forno 

Mikael Einarsson

”En vedugn är så oerhört avkopplande, genuint och gott att laga mat i. Jag lagar allt från hel fisk och köttbitar till grönsaker och pizza i min, som jag köpte på Vedugnar.se för några år sedan. Morsö Fornos gjutjärnsvariant är ett prisvärt alternativ. Annars tycker jag att en av de bästa investeringar man kan göra i ett kök är att lämna in sina knivar på slipning då och då.” 

Mikael Einarsson är kökschef i Björn Frantzéns nya storsatsning Brasseri Astoria i Stockholm. I vinter är han aktuell med boken ”Kocken och jägaren”, med jägaren Hubbe Lemon som medförfattare. 

Shaker från Esteriör

Joel Söderbäck

”En shaker i metall håller i en livstid om du tar hand om den. Dessutom klarar den att skaka hel is, hårt. Komplettera med en jigger för att blanda drinkar ordentligt och välbalanserat. Har du dessutom boken En drinkhistoria hemma så har du alla drinkrecept du behöver för att imponera på dina vänner.” 

Joel Söderbäck är en av krögarna bakom Paradiso, Liebling, Positano (Yes) och flaggskeppet Tjoget, som utsetts till en av världens 50 bästa barer. I höstas startade han upp en nätbutik med cocktailprylar i samarbete med inrednings­butiken Esteriör.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.