Annons
Tips:
Se Cafés alla bilder på Klara Wester här.

Det är mitt i skarven mellan sommar och höst när vi bilar ut till Stockholms kanske finaste badplats. Färden genom stans södra förorter verkar väcka gamla minnen till liv.
– Här har man hängt och gjort både det ena och det andra, suckar Klara Wester nostalgiskt när vi har Globen i backspegeln.

Annons

Fast exakt vad hon menar med att vissa delar av stan (Enskede närmare bestämt) är ”besudlade” vill hon inte förtydliga. Att vi är ensamma besökare på Salt­sjöbadens 50-talsidylliska friluftsbad har sina förklaringar.

Gilla Cafe.se på Facebook

Förhållandena är betydligt mindre gynnsamma än när Klara plåtades för Café i Karibien ett par månader tidigare. Det hänger regn i luften. Tanten i kassan har en skidjacka på sig. Hennes försäkringar om det faktiskt är varmt i vattnet känns inte helt trovärdiga.

Vi skjuter upp doppet och börjar med att dricka kaffe och äta choklad i stället.

Klara Wester har på kort tid seglat upp som en av Sveriges hetaste modeller. Hon har bland annat blivit plåtad av superfotografen Patrick Demarchelier (Vogue, Rolling Stone, Life) i New York. Och här på hemmaplan har hon nyligen frontat Björn Borgs nya reklamkampanj. Reklamfilmsrollen som chefsdesignern ”Bibi” gav mersmak. Hon gör gärna fler roller.

– Absolut! Jag hade ingen erfarenhet av rörliga bilder. Det vore verkligen en utmaning att agera mer. Det var otroligt kul!

Det finns flera modeller, Izabella Scorupco till exempel, som har klarat övergången till skådespeleri bra.
– Jag tror att övergången kan vara ganska logisk. Även om stillbild är en helt annan sak får man ändå en annan vana att röra sig och agera framför en kamera.

Jag och många andra ser alltid konstiga ut på bild. Vad gör vi för fel?
– Ja, du…

Är vi bara fula?
– Det kan vara så! Haha. Jag tror att många kanske använder sin ”fotomin” för mycket. Det kan se lite stelt och opersonligt ut. Det handlar om att våga vara sig själv framför kameran. Många tycker att det är jobbigt.

Något mer tips?
– Man har ofta själv olika idéer om ur vilka vinklar man ser bäst ut. Men det är inte alltid det stämmer. I mitt jobb måste man våga lita på stylisterna och fotograferna.

I bilen hit sa du att du började känna dig lite ”senior” i ditt yrke. Du är 19 bast.
– Hehe, fast jag fyller 20 snart! Men jag har hållit på sedan jag var runt 15 år. Jag har märkt att jag har börjat tänka i nostalgiska termer som ”på den tiden brukade vi”…


Klara
upptäcktes av mäktiga modell­agenturen Mikas redan när hon var 12 år. I gymnasiet blev det ibland svårt att hålla motivationen uppe när skoltröttheten slog till. Inte så svårt att förstå när alternativet till plugget inte var att hänga utanför korvkiosken.

Utan att jetset-flänga världen runt för att bli plåtad för coola modetidningar. Och tjäna pengar.
– Fast det var aldrig aktuellt att hoppa av skolan, betonar Klara som gick ut samhällsprogrammet på Norra Real med höga betyg.

Och hon har inte lämnat skolvärlden helt. Hennes sambo Calle studerar nämligen till mellanstadielärare. Första gången paret träffades slutade för övrigt med ett blåöga för Calle då ett skojbråk gick överstyr.

– Du vet hur det är, kärlek börjar alltid med bråk, skrattar Klara.

För ett år sedan hade hon tänkt fortsätta med modellandet i max ett år till.
– Fast nu vet jag inte längre. Det känns som om jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Det är ju ett bra extraknäck om jag väljer att göra något annat.


Klara
poängterar även att livet som modell inte alltid är så glammigt som det kanske verkar. Man kommer ofta hem sent med träningsvärk och har
ont i fötterna.
– På visningarna är det ofta svettigt, man får kramp och behöver stretcha!


Tränar du för att orka?

– Nä.


Borde du inte det?

– Jo. Men jag tränade mycket fri­idrott när jag var yngre. Jag har nytta av det när jag går visningar.


Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag är inte säker, jag väntar på att den insikten ska komma till mig. Jag blir mer och mer sugen på att plugga faktiskt. Jag vill lära mig saker!

Modebranschen är inte aktuell?

– Nä, jag tror inte det. Jag har haft lite för mycket med den att göra. Jag är lite trött på ytligheten. Jag vill ha ett framtida yrke som bygger på att jag presterar något som är bra på riktigt. Jag vill inte bara vara snygg!

Tycker du att folk ser på dig på ett särskilt sätt?

– Ibland tror jag att folk uppfattar mig som ytlig bara för att jag sysslar med ytliga saker.


Är fotomodeller ytliga?

– Både ja och nej. Jag tror att jag är mindre ytlig nu än vad jag varit om jag inte hade rest och jobbat så mycket. Jag har fått många erfarenheter av det.


Hur känns det att få sitt utseende bedömt oavbrutet?

– Det är lite speciellt att hela tiden vara i centrum för diskussionen, men ibland pratar folk om en som om man inte vore där. Därför tycker jag att det är allra roligast att jobba på lite mindre fotoproduktioner numera, där det i större utsträckning känns som att man är en del av ett team.

Fikat tar slut. Temperaturen är fortfarande allt annat än avkopplande. Stormbyarna håller nästan på att blåsa bort kaffekopparna.

Men vi tar oss båda i vattnet. Har man åkt ett par mil för att bada går det inte att fega ur.  Och ja, tanten i kassan hade faktiskt rätt: det känns nästan varmt ”bara man doppat sig”.


Hur lång tid tar det för dig från att du vaknar till att du kan gå hemifrån?

– Oj! Det kan ta… många minuter. Jag gillar att ta det lugnt på morgonen, jag har mina morgonrutiner. Jag vill brygga kaffe, steka ett par ägg, kolla på Nyhetsmorgon på tv. Men om du menar hur lång tid jag står framför spegeln så är det inte många minuter.

Jag har hört att stekt ägg är basmat för modeller. Man blir mätt och inte tjock.

– Haha, där gjorde jag bort mig. Men är det så? Det har jag inte hört. Jag steker alltid mina ägg med mycket smör. Jag älskar verkligen mat, om jag var tvungen att hålla en strikt diet skulle jag gå under.

Carolina Gynning har berättat för mig att hon var nervös för att träffa Kate Moss. Skulle du också vara det?
– Jag har inte träffat henne. Men jag tror inte att jag skulle vara så nervös faktiskt. Stackars Kate om hon lever i en värld där andra är rädda för henne!


Finns det en hierarki bland modeller?

– Det där har jag så dålig koll på. Tänker man för mycket på sånt där får man bara mindervärdeskomplex. Jag blir hellre socialvårdare än håller reda på en sån ranking.

Exakt hur mycket sex, droger och rock ’n’ roll är det i modellvärlden?

– Det beror mest på vilka situationer man väljer att befinna sig i. Men det är absolut inte så att folk tar droger öppet. En stor majoritet av de människor som jag har jobbat med är starkt emot droger. Jag är det! Det förekommer betydligt mer knark på krogen, utanför modevärlden.


Du är en populär modell. Hur går affärerna? Är du miljonär?

– Ska jag svara på det?! Alltså… jo, det är jag väl…


Vad gör du med pengarna?

– Jag sparar till en lägenhet! Jag letar efter något jag gillar – det blir väl en tvåa på Söder, Vasastan, Birkastan eller Kungsholmen. Jag ser fram emot att få fixa och måla en lägenhet, sånt är så avkopplande.

Johan Såthe

Tips:
Se Cafés alla bilder på Klara Wester här.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar