Klättermusen samarbetsdebuterar med samisk textilkonstnär

Klättermusens nya kollektion.

Klättermusens första samarbetskollektion någonsin går i naturens fotspår.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-06-09 10:14  |  Lästid: 2 minuter

Klättermusen från Åre har gjort bergsbestignings­utrustning sedan 1975. Fokus har alltid varit att kombinera funktionalitet med extrem hållbarhet, att använda återvunna material och göra minimal påverkan på naturen.

Varumärket har nått internationella framgångar och fått ett slags kultstatus i modevärlden men har aldrig gjort något designsamarbete. Fram till nu. Den 8 juni presenterade Klättermusen en serie produkter med brodyr av den välrenommerade samiska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba. Samarbetet tar avstamp i de båda parternas gemensamma syn på hantverk och historia och deras delade engagemang för naturen. Britta jobbar med en unik broderiteknik och mönster som pryder en capsule-kollektion in­­nehållande flera av Klättermusens mest populära modeller – från skaljackor och t-shirts till väskor och accessoarer. Mönstren föreställer miljöer från fjället – kargt landskap, björkar, spår i snön.

Britta Marakatt-Labba, som är uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby och nu bor i Övre Sopporo drygt 10 mil söder om Treriksröset, berättar om samarbetet:

”Som någon som tycker om att tillbringa tid i fjällen kändes det perfekt för mig att skapa en kollektion med Klättermusen. Jag ville arbeta med bilder av naturen för att bevara berättandet och kunna dela det med de generationer som kommer efter oss – inte bara de samiska barnen och ungdomarna, utan även andra individer.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-09 10:15