Hoppa till innehåll

14 nybörjartips för en lyckad fjällvandring

Bild på Kebnekaise
Marie Kjellnäs

Ut på tur utan koll? Café ger dig grundläggande tipsen för en riktigt lyckad fjällvandring. (Bonustips: Glöm inte toapapper!)

1. Lär dig karta och kompass

Har du valt en välmarkerad och inte alltför tuff led för din första fjälltur? Klokt. Men det betyder inte att du kan skippa karta och kompass. Blir det dimma eller regnväder kan även tydligt utmärkta leder bli svåra att följa – och dessutom är det kul att veta vilka toppar som syns i fjärran och var det kan vara fint att ta rast.

Men mobilen då, räcker det inte med en bra kart-app? Det kan det göra, om täckningen är bra och batteriet inte laddar ur. Men för säkerhets skull bör du alltid ha med dig en tryckt, uppdaterad karta i fjällen. 

2. Läs på 

Det är lätt att komma oförberedd, felutrustad och med en skev uppfattning om fjällverkligheten. Därför är det viktigt att skaffa grundläggande fjällkoll innan du ger dig i väg. Ett tips är böckerna Vandra och Fjäll. Bra och bred information om fjällvandring finns också på Fjallsakerhetsradet.se, Svenskaturistfor­eningen.se och Friluftsframjandet.se.

3. Gå lärling

Känner du någon med erfarenhet av fjällvandring? Perfekt! Fråga om ni kan göra en tur tillsammans, så kan du ”gå lärling” och samla erfarenhet. Är inte det möjligt kanske du kan intervjua din bekant om val av destination, rutt, utrustning, väder och allt annat du funderar på? 

4. Sko dig 

Halvhöga kängor är klart säkrast om du ska bära en tung ryggsäck och/eller gå i stenig terräng. Nylonstrumpa + ullstrumpa är en populär kombination på fjällvandring, tunn + tjockare ullstrumpa en annan. Ett tips är att gå in skorna eller kängorna ordentligt i förväg, gärna med ryggsäcken på samt uppför och utför, då risken för skavsår då är som störst.

Foto: Getty Images

5. Uppdatera anhöriga 

I de flesta övernattningsstugor och vindskydd finns hjälptelefoner, utmärkta på fjällkartan, som går till en larmoperatör där du kan lämna ett meddelande. Det behöver inte vara kritiskt läge, du kan använda de telefonerna för att meddela anhöriga att allt är lugnt. 

Lämna alltid ett färdmeddelande innan du ger dig ut, där du kan berätta för dina nära om den tänkta rutten och tidsplanen. I dag kan du också lämna digitalt färdmeddelande i Fjällsäkerhetsappen och dela det med vänner. 

6. Hyr bra prylar

Ett smartare drag än att köpa ett tok­billigt tält som det regnar in i är att hyra ett kvalitetstält för den period du
behöver det. Du kan till exempel vända dig till: Outdoorbuddies.se, Naturkompaniet.se, Hygglo.se eller Fritidsbanken.se.

7. Snåla inte med maten

Att gå långt och bära tungt kräver energi, och matpauserna kan ju vara halva grejen på fjället. Ha detta i åtanke när du förbereder mat och snacks för din tur – ta inte med dig för lite! Ta med snabba lösningar som kan lagas oavsett väder, som frystorkade grytor och soppor som bara ska dra i hett vatten. Ladda med snacks som nötter, torkad frukt och torkade korvar samt drick mycket vatten – du kan behöva runt 2,5 liter en aktiv dag på fjället. 

8. Korta dina etapper

För många svenskar är fjällvandring lika med förflyttning från A till B med dagsetapper på 15–20 kilometer. Ett tips är att korta sina etapper och slå läger redan tidigt på eftermiddagen – för att sedan ta en lätt kvällstur med bara det nödvändiga i en liten ryggsäck. Kanske upp på en höjd i närheten? Än smidigare blir det att bo på en och samma fjällstation och göra dagsturer, med eller utan guide.

9. Klä på, klä av

På fjällvandring är det lager-på-lager-­principen som gäller. Målet är att bara ha på dig precis så mycket du behöver för att inte frysa när du går – för att sedan ta på en värmetröja eller dunjacka vid varje rast. Ofta funkar det att gå i två par ullstrumpor, en under­ställströja eller skjorta, ett par vandringsbyxor och en keps. Blir det för kallt drar du en skaljacka ovanpå. Gå inte i värmetröjan, då blir du svettig och sedan kall. 

10. Välj tid och plats

Undvik köbildning längs de populäraste lederna under industrisemestern. STF har en besökskalender där du kan se
 hur trycket ser ut på olika fjälldestinationer under året, kolla den innan du gör ditt val: Svenskaturistforeningen.se.

11. Organisera din packning

Hur ryggsäcken bör organiseras är givetvis upp till dig själv, men en grundläggande ordning är att lägga det du behöver för natten i botten, det för dagen i mellanskiktet – och överst kök, dagens mat, värmetröja och regnkläder. Tunga saker packar du nära ryggraden och högt upp, för bästa balans. Packa gärna i drybags, vattentäta påsar, i olika färger, så får du både väderskydd och ordning och reda i säcken. 

Foto: Getty Images

12. Anpassa rutten

En fjälltur kräver ju en hel del planering. Och sedan är det inte ens säkert att den kan genomföras som du tänkt. Regn, dimma, skavsår, en översvämmad jokk, snöfall, en stukad fot, trasig utrustning, myggsvärmar, felnavigering, trötta ben – det är mycket som kan sätta käppar i hjulen. Då gäller det att vara öppen för att tänka om, med de nya förutsättningarna som bas. 

13. Sov gott

Nyckeln till att sova gott i tält är att äta sig mätt, tvätta av sig, sätta på ett torrt ullunderställ + en mössa, göra lite upphopp för att få upp kroppsvärmen – och sedan krypa ner i sovsäcken. Först då gäller sovsäckens angivna komforttemperatur. Ett tips är att ta med ögonmask om du vandrar under tidig sommar då solen är uppe nästan dygnet runt. 

14. Muta barnen

Att vandra med barn är härligt! Om du lyckas förebygga hunger, trötthet och frusenhet innan dessa drar ner stämningen. För en vandring från A till B, tänk på att hålla etapperna lite för korta hellre än lite för långa, med utrymme för spontana stopp. Packa också benfickorna fulla med snacks som barnen gillar.


Fyra spektakulära doldisrutter som förtjänar din uppmärksamhet

Tidsoptimisten – Treparksmötet  

Längd: 3,4 mil, 3–4 dagar.

Vill du sätta foten i tre av Sveriges mäktigaste nationalparker, utan att behöva satsa hela semestern? Då är den här vackra vandringen i världsarvet Laponia något för dig. Börja med båten från Ritsem till Vaisaluokta och vandra via Kutjaure och Kisuris till Akka, där du tar båten över sjön igen. 

Vilden – Signaturled Tiveden 

Sträcka: 4,7 mil, 4 dagar.

Tivedens nationalpark brukar kallas en av Sveriges vildaste skogar. Tack vare kombinationen av vildmarkskänsla och tillgänglighet genom leder är det här ett riktigt vandringsparadis. Fem av Bergslagsledens etapper, det STF kallar Signaturled Tiveden, går genom nationalparken och erbjuder urskogar, insjöar, kuperad natur och blockterräng. 

Foto: Getty Images

Höjdaren – Kebnekaise runt 

Längd: 7,5 mil, 5–7 dagar.

Att stå på Sveriges högsta punkt är mäktigt, men den som väljer att gå runt Kebnekaise får en naturupplevelse i världsklass. Gå till stugorna Singi och Sälka. Vik sedan av från leden och gå in i dalen Kaskasevagge. Det här är karga landskap med gnistrande turkosa sjöar, glaciärer och högalpin känsla.

Utmanaren – Skäckerfjällen

Längd: 3,4 mil, 3 dagar.

De relativt okända Skäckerfjällen kal­las ibland för ett Sarek i miniformat, kanske framför allt på grund av sin enslighet, vilda natur och bristen på stugor. Här vandrar du med tält, och den som vill kan vandra efter karta och kompass i flera dagar bland vackra fjälltoppar och öppna hedar. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.