Klicka hem en kockkniv

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2011-07-18 10:51  |  Lästid: 3 minuter

Pråligt samurajstål eller tysk industrikvalitet? Valen är många i knivdjungeln. Jonas Cramby guidar dig till ditt livs vassaste nätköp. Tidigare publicerad i Café 06/2011.

***********

Att köpa en ny kockkniv kan vara svårare än man tror.

Samtidigt som man så klart vill ha grejer av bra kvalitet – som man känner sig nöjd med och som man inte senare ångrar – så vill man ju inte heller gå till groteska överdrifter när man sitter och shoppingsurfar.

Det är alldeles för lätt hänt att man tänker ”Äh, det är jag värd” och klickar hem en 10 000-kronors japansk kockkniv handsmidd av ett nersmält, antikt samurajsvärd – så vass att man inte ens känner när den kapar fingertoppen medan man skivar frukostgurkan.

Det är helt enkelt en fin linje mellan att vara kvalitetsmedveten och att gå helt jäkla teppanyaki.

Exakt var den gränsen går är det väl upp till var och en att bestämma, men jag själv har alltid försökt att vara så basic som möjligt. Jag använder knivar från det enkla, klassiska tyska märket Wüsthof. Det finns med all säkerhet knivnördar som hävdar att de japanska monsterknivarna är mycket bättre, men så är de ju också väldigt mycket dyrare. Och du behöver ju faktiskt inte 30 lager damaskerat stål för att skiva den där frukostgurkan.

Eller gör du det?

ASIATISKT HANTVERK
Hiro, 1 695 kr (Cleancut.se)

Skarp till både utseende och funktion är japanska smeden Hiroaki Masuis första kockkniv (i vanliga fall gör han jakt-
knivar). Varje kniv är hammar- bankad av smeden själv vilket gör att varje exemplar får ett unikt utseende.

Längd: 21 centimeter.

VASSAST I VÄRLDEN
MAC damaskus, 3 550 kr (Eventkock.se)

MAC anses ha några av de allra vassaste och mest rostresistenta knivarna i världen och nu lanserar de en damaskerad kniv. Detta betyder att bladet består av 64 lager stål smidd över ett kärnstål och sedan slipat, vilket ger ett träliknande mönster. Nackdelen? Priset.

Längd: 21 centimeter.

LIMITERAT STÅL
Mohac Mannerström, 3 250 kr (Eventkock.se)

Leif Mannerströms signaturkniv görs endast i en upplaga om 1 000 exemplar och är svenske knivsmeden Mikael Uhacs kärleksprojekt. Enkel och stilig med svenskt stål.

Längd: 22,5 centimeter.

SAMURAJKVALITET
Tamahagane San, 1 395 kr (eventkock.se)

Snygg, japansk 3-skikts kockkniv som är vackert smidd av samma sorts stål som förr i tiden användes i samurajsvärd. Det vackra handtaget finns i två färger och är i pakkaträ.Ligger fint i handen.

Längd 21 centimeter.

JAPANSK STYRKA
Miki Pro, 1 395 kr (cleancut.se)

Vill du ha en japansk kockkniv men föredrar det tyska, lite mer sobra utseendet, så erbjuder den klassiska japanska knivtillverkaren Miki Hamono numera en ren prestandakniv utan onödigt krimskrams.

Längd 24 centimeter.

**********

TRE KLASSISKA KNIVAR

TYSK KVALITÉT
Wüsthof Classic Ikon, 1 090 kr

Innan japanerna kom med sina pråliga knivar som tror att de är nåt  regerade tyska och franska knivar i köket. Är du sugen på tysk kvalitet och tradition så är Wüsthof Classic Ikon, som namnet antyder, en riktig klassiker. Fråga Gordon Ramsay, som är en flitig användare av kniven.

ANRIK KLASSIKER
Zwilling 1731, 3 399 kr

Anrika knivmakarna Zwilling J.A Henckel etablerades redan 1731 och modellen som bär årtalet som namn är deras riktigt fina skrytbygge: 30 lager ishärdat Cronidur 30-stål och handtag i ebenholts.

MODERN HIT
Global G1, 1 100 kr

Japanska Globalkniven blev under 90-talet en världshit med sitt karaktäristiska utseende, bra pris och fina skäregenskaper. Än i dag används kniven i stor utsträckning av både proffs och ammatörer vilket måste ge den epitetet “en moderna klassiker”.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-07-18 12:58