Miyakodori och Sushi Sho är mina två favoritkrogar i Stockholm. Jag beställer alltid omakase och en kall liten japansk öl att ackompanjera den rekommenderade sakén.
Alla barer som serverar Dubonnet på is och en apelsinskiva är min typ av bar.
Min mest kontroversiella mat- och dryckes-relaterade åsikt? Att flygplansmat och Piña colada är sjukt gott.

Vill man imponera på mig med sin hemmamatlagning ska man laga något riktigt klassiskt, alternativt något som ligger en varmt om hjärtat, som ett familjerecept eller en rätt som du själv tycker att du lagar till perfektion. Krångla inte till det i onödan.
Jag lärde mig alldeles nyligen att det går att sänka övre korgen i diskmaskinen så att även vinglas går in i maskinen. Ett av mina viktigaste life hacks i köket.
Jag köpte några rostfria bunkar i Bangkok i fjol som jag är mycket nöjd med. De är rymliga och har en rundad botten så att allt blandas ordentligt. Och så är de tillräckligt snygga för att ställas fram på bordet. Den svenska standarbunken har oförståelig vinkel i botten som gör den mycket svårare att blanda i.
Hemligheten bakom den perfekta bolognesen är att låta den puttra länge och helst servera den dagen efter. Morötter, lök och stjälkselleri, en så kallad sofritto, är en bra bas. Fortsätt med vin, passerade tomater och grovmald nöt- och fläskfärs. Svamp och grädde lämnar du i kylen.
I dag kan vem som helst leka krogkritiker och skriva en dålig recension på Google, Tripadvisor eller Yelp. Att normen i dag är att man betygsätter ett restaurangbesök online i stället för att reda ut eventuella problem eller missnöje på plats är mycket tråkigt, tycker jag. Alla kan ha en dålig dag, och ibland samspelar inte gästens förväntningar med restaurangupplevelsen. Att sätta ett dåligt betyg på en hemsida gör dock inget bättre. Lös det med personalen på plats i stället.
Ett av mina bästa matminnen var en adana (turkisk grillrätt, reds anm.) som jag åt på Zübeyir Ocakbaşı i Istanbul. Jag blev helt blown away och har besökt restaurangen ett flertal gånger efter det. I andra delen av spektrumet: trestjärniga restaurangen Bo Innovation i Hongkong, som inte motsvarade mina förväntningar.
Bollo Sangiovese, gjord med 100 % Sangiovesedruvor som odlats ekologiskt på vingården Poderi dal Nespoli i Emilia-Romagna i Italien, är ett riktigt prisvärt vin till pasta. 119 kr på Bolaget. Servera svalt till köttfärssås, bolognese och ragu.

Saker jag äter när ingen ser: Vit Toblerone, fryspuck på gatukök och Findus fiskgratäng.
Några droppar nypressad citron i maten kan verkligen göra underverk för vissa rätter.
Smashburgare med Garants briochehamburgarbröd är min go to-vardagsrätt när inspirationen tryter. Glöm inte att dra i gång köksfläkten på max. Det osar sjukt mycket.
Grillat kött och en riktigt vällagad ratatouille är perfekt bjudmat när man får gäster. Skär grönsakerna i sockerbitsstora bitar och bryn dem varsamt i rikligt med olivolja. Använd inte för mycket tomat så den blir lös, ratatouillen ska vara hopkokt och inte rinnig.
Rostbröd med apelsinmarmelad och starkt Earl Grey-te är en svårslagen mat- och dryckesmatchning.
Årets stora krogsnackis 2025? Krog Agrikulturs öppning under guldbron vid Slussen och min filippinska pop up-restaurang som endast kommer att vara öppen fyra gånger per år.
Gillar du kinesisk matlagning så kommer du att älska det filippinska köket. Det är en oerhört rik matkultur med komplexa och aromatiska grytor, gulliga bakverk, söta kokos- & rissnacks och grillade rätter med goda tillbehör.
Joel Åhlin är krögaren bakom hyllade krogar som Agrikultur och Bar Agrikultur. Han är även aktuell med boken ”Halo-Halo”, en kärleksförklaring till det filippinska köket, som han skrivit tillsammans med matfotografen Lennart Weibull (t v).

Boken finns bland annat att köpa här.
Artikeln publicerades ursprungligen hos King.