Hoppa till innehåll

Kökshacket: Så blir din skärbräda i trä som ny

Skärbräda i trä.
Therese Ahlström

Har din skärbräda i trä börjat lukta illa? Då kan det krävas mer än bara diskmedel och vatten. Här är husmorsknepen som fungerar.

Låt det nya året bli en nystart – passa på att rensa och rengöra hemma! Har dina skärbrädor i trä börjat lukta illa? Så här enkelt rengör du den och gör att den känns som ny igen.

Hur diskar jag en skärbräda i trä?

En skärbräda i trä ska inte diskas i diskmaskin, då kan träet spricka. Diska skärbrädan för hand med diskmedel och vatten direkt efter användning. Avsluta med att skölja med kallt vatten.

Foto: Hemtex

Rengör en skärbräda i trä:

Husmorsknep 1: Rengör med citron och salt

Gör så här:

  • Pressa ur saften från en halv citron. Använd citronen och gnugga mot skärbrädans yta.
  • Häll på salt och gnugga igen. Låt skärbrädan ligga i cirka en kvart och skölj sedan av. Låt torka.

Husmorsknep 2: Rengör med ättika och bikarbonat

Känns skärbrädan väldigt ofräsch kan du rengöra med ättika och bikarbonat.

Gör så här:

Blanda ättika och bikarbonat till en massa som du kan stryka på skärbrädan. Låt blandningen verka i några minuter. Skrubba sedan skärbrädan och skölj av. Låt torka.

Hur sköter jag en skärbräda i trä?

För att undvika bakterier behöver en skärbräda i trä skötas på ett bra sätt. Det gör du genom att slipa skärbrädans yta, därefter oljar du in den med exempelvis kokosolja. Smör in skärbrädan och låt den ligga över natten. Torka av dagen efter.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Hus & hem.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.