Annons

Fredrik Aidehag

Vänta nu, hade bensinkortet koden 1234? Vad är koden till kreditkortet, mammas port eller kundkortet på… Att komma ihåg fyrsiffriga koder har blivit en sport. Niklas Frykholm – programmerare på dataspelsföretaget Grin och som tidigare arbetat med säkerhet och kryptering på RSA Labs – hjälper dig i träningen.

1. Skaffa mönsterseende
Portkoder är ofta uppbyggda efter ett mönster. Exempelvis hörnsiffror (1,3,7,9), rutor (2,6,8,4) eller fyrkant (5,6,8,9).

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

2. Använd mobiltelefonen
Skriv in portkoden efter din kompis namn i mobilens telefonbok, exempelvis Peter 4679. En del hittar på ett namn för bank-omatkortet, kanske Janne Pettersson, och skriver in koden i det falska telefonnumret.

3. Gör om nummer till bokstäver

Ett knep som används av minneskonstnärer är att omvandla siffror till konsonanter enligt följande engelska schema, som även fungerar på svenska.

0 = s eller z (zero börjar med Z).
1 = t, d (bokstaven t består av 1 stapel).
2 = n (n har 2 staplar).
3 = m (har 3 staplar).
4 = r (”four” slutar med R).
5 = l (romerska siffran L = 50).
6 = j (ser omvänt ut som en 6).
7 = k, c, g (K kan ritas av två 7:or).
8 = f, v, ph (handskrivet F ser ut som en 8).
9 = p, b (P omvänt liknar en 9).

Stoppa sen själv in vokaler och bilda på så sätt ord av koderna. 1379 blir exempelvis TMKB som kan bli orden TOM KUB. 1245 blir exempelvis TNRL, eller TINAR ÖL. Orden är lättare att komma ihåg de ger starkare bilder än siffror i huvudet.

Henrik Emilson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar