Annons

Ernst Billgren, "En lämnar rummet"
I del två av vår konstskola ger vi dig en inblick i bildkonstens olika riktningar samt tips på intressanta svenska namn att kolla in.


Målarkonstkonststimmer
De äldsta funna grottmålningarna påträffades i Frankrike och är från ca 30 0000 f.Kr.  Målarkonsten har länge varit den vanligaste konstformen och beroende på hur man räknar finns det idag mellan 40 och 50 inriktningar inom konstarten. Sedan början av 1990-talet har den renodlade målarkonsten fått träda tillbaka en aning till förmån för andra konstformer som video, fotografi och installation.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Målarkonsten är en mångmiljonindustri. I somras såldes Gustav Klimts porträtt av Adele Bloch-Bauer för 135 miljoner dollar och gör den därför till världens dyraste tavla.

Svenska målarkonstnärer att kolla in: Jockum Nordström, Anders Stimmer (se bild), Ernst BillgrenVideokonstkonstdjurberg
Videokonst kan vara dokumentationer, animationer, spelfilm eller annat och i längd vara allt från ett par sekunder till oändliga loopar. Konstarten kombineras ofta med installationskonst och kallas då för videoinstallation.

Är du lite åt det narcissistiska hållet och råkar ha väldigt mycket pengar kan du göra som Brad Pitt och Sean Penn redan gjort och låta amerikanska konstnären Robert Wilson porträttera dig på video.
Kostnad: 150 000 dollar.

Var beredd på att Wilson kan ta sig vissa konstnärliga friheter. Du kanske tillåter att som Brad Pitt bli filmad i boxershorts men ställer dig antagligen mer tveksam till att bli förevigad i Armanikostym och rävhuvud som den tyska prinsessan Ingeborg von
Schleswig-Holsteins
elvaåriga son blev.

Svenska videokonstnärer att kolla in: Nathalie Djurberg (se bild), Andreas Nilsson, Joanna Rytel


Installationskonst
Installationskonst är en konstnärlig gestaltning av en miljö. Det kan vara allt från ett rum helt fullt av vad som ska föreställa kokain (Pål Hollenders verk Clean) eller ett torg med 18 000 nakna mexikaner i fosterställning (Spencer Tunicks verk). Installationskonst har använts som begrepp från slutet av 60-talet men sättet att presentera konst på har funnits långt tidigare.

Marcel Duchamps (1887-1968) Ready-mades där vardagliga objekt används som konstmaterial är exempel installationskonst. Duchamps ställde bland annat ut en signerad urinoar och döpte verket till ”Fontän”.

Svenska installationskonstnärer att kolla in: Pål Hollender, Bigert & Bergström
(se bild)

konstbigertlastwords07

Fotokonst
I början av 1900-talet blev fotografier där en konstnär har uppfyllt en kreativ önskan med hjälp av bilden blivit accepterat som en konstform. Fotografierna är ofta bearbetade och säljs i begränsade upplagor.  

Amerikanskan Nan Goldin är en av de mest berömda fotokonstnärerna. Hon fotograferade drag queens, droganvändning och våld och blev i år tilldelad Hasselbladspriset. Vissa har dock kritiserat henne för att framställa heroinanvändning som något glamoröst.

Svenska fotokonstnärer att kolla in: Maria Friberg
(se bild), Denise Grünstein, Annika von Hausswolff

konstfribergstilllives

PATRIK HEDLUND

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar