Annons

Bli stenrik på konst! Tom Österman – som arbetar som förste intendent hos konsthandlaren Åmells i Stockholm och är en hängiven samlare – hjälper dig satsa rätt.

Låna inte pengar

– Köp aldrig för lånade pengar eller bespringar du kan komma att behöva. Det finns alltid en risk att du inte får igen din investering. Förutom att konstnären kanske inte utvecklas som du trott kan yttre omständigheter som it-bubblan eller 11 september påverka marknaden.

Satsa lagom
– Du behöver absolut inte gå in med några miljon­belopp. Kan du avvara
10 000–30 000 kronor så går det att köpa minst ett ganska hyggligt konstverk om året.

Handla metodiskt
– Om du under tio års tid köper ett så bra konstverk som möjligt – för pengar du kan avvara – så kommer sannolikt ett av konstverken ha tagit sig så bra att det ger alla pengar tillbaka, plus lite avkastning. Ett par, tre konstverk kanske ger pengarna tillbaka eller en mindre förlust och fyra, fem stycken kanske du inte får något alls för.

Satsa på unga konstnärer
– Har du 10 000 kronor att investera är det bättre att köpa det bästa konstverket av en ung och okänd konstnär än att köpa en pennteckning av Isaac Grünewald. Visst, det är jättekul att ha en Grüne­wald, men en pennteckning är inte så värdefull. Den kommer inte att stiga i värde heller.

Bli inget flockdjur
– Det finns säkra kort om du satsar på den bästa kvaliteten, men glöm inte att massan inte alltid har rätt. På 1980-talet hade folk mycket pengar och Bruno Liljefors kostade mycket. Även hans sämre måleri, eftersom man spekulerade i dem. Folk bara skulle ha en Liljefors, och köpte målningar utan djur och med osignerad kvarlåtenskapsstämpel – för 150 000 kronor. I dag är de värda 20 000…

Testa fotografier…
– Svenskt foto är väldigt bra och rymmer många duktiga konstnärer, som Maria Miesenberger. I USA är andrahandsmarknaden stor – enskilda verk av Cindy Sherman och Richard Prince har sålts för en miljon dollar – och det börjar röra på sig i Sverige också.

…och videoverk
– Helt klart nästa steg. Ta bara Vårsalongen på Liljevalchs, där är det mycket video.

HENRIK EMILSSON


FRAMTIDENS DYRGRIPAR

Martin Aagård, chefredaktör på tidningen Konstnären, listar namnen att hålla koll på.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
artmatti Matti Kallionen
– Kallionen gör ganska fula teckningar med
kulspetspenna, men hypen är redan stor han bedöms bli en stjärna. Teckningarna går än så länge att få tag på till ett bra pris.
artdjur Nathalie Djurberg
– Videokonstnär som gör våldsamma och
perversa dock-animationer och spås en lysande framtid. Kanske borde du
ha köpt redan i går.
artzandra Zandra Ahl
– Design är den nya konsten. 22 000 för en glasvas
med klänning som tillverkats av keramikern Ahl kan verka dyrt, men
morgondagens konststjärnor snickrar pallar och virkar ugglor.
andreas  

Andreas Nilsson
– Sveriges mest egensinnige bildkonstnär just nu. Gör videokonst åt José Gonzalez, The Knife, Caesars och sitt eget band Silverbullit.

artbrillo

Hulténs Brilloboxar
– Det är just nu vrakpris på Pontus
Hulténs förfalskade Brillo­boxar. Panik­försäljningen har börjat. De
går för 1 500 till 25 000 spänn på eBay, men är snart dyr
konst­historisk kuriosa.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar