Kristians sista slag

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2013-04-17 10:07  |  Lästid: 2 minuter

Från drömlivet som trummis i Sugarplum Fairy – till en mardrömskamp på liv och död mot cancer. Kristian Gidlund, 29, besegrade sin sjukdom en gång, men nu är ondskan tillbaka. I Café skriver han själv om beskedet, kampen och det oundvikliga slutet.

– Kan vi gå in på mitt rum en stund?
Doktorns fråga bröt tystnaden i lunchrummet. Jag svarade och följde med. Förväntade mig en uppmaning om att börja leva lugnare och att jag skulle få något recept utskrivet.
Efter att vi slagit oss ner började han prata lugnt och målinriktat. Han tog ett djupt andetag, gjorde en liten paus och förde ena handen över sitt kritvita skägg.
– Vi har hittat något i din mage. Något elakt. Kristian… Du har cancer.

Kristian fick diagnosen på ”en frusen torsdag i mars 2011”. Han skapade sedermera en blogg om sjukdomen, I kroppen min, som vid det här laget har lästs av flera miljoner svenskar. I dagsläget fortsätter behandlingen – men utsikterna är mörkast tänkbara.

Tumörerna kommer att växa sig större, återigen täppa igen min strupe. Jag kommer inte att kunna äta, utan förlita mig på näringsdropp, en nödlösning som levern till slut inte kan hantera, med vätskebildningar som bölder över min kropp som följd.

Kristian Gidlund – som även har skrivit en bok om sina erfarenheter, I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början (ute i morgon) – hoppas att hans eftermäle inte enbart ska färgas av cancern, skriver han i Café.

De som känner mig känner en nyfiken och rolig person. Någon som vill utmana äventyret. Någon som älskar livet mer än något annat. Det är också så jag vill bli ihågkommen. Inte som en komplett hårlös, kortisonsvullen varelse som vårdas in i det sista bara för sakens skull.

Läs hela texten i Café nummer 5/2013 som finns i butik nu. Bilderna togs av Emma Svensson. I iPad-utgåvan av tidningen kan du också höra Kristian berätta om sin omvälvande vardag i ett antal ljudspår. Lyssna på ett nedan.


Cellgifterna slår ut det mesta i kroppen. Bland annat håret, som snabbt blev allt glesare. För några månader sedan – efter att ha hittat ständigt nya tussar i duschen och sängen – bestämde Kristian sig för att raka av allt. Ovan: Kristian vid trummorna i garaget i Kvarnsveden tidigare i år. Det var där Sugarplum Fairy bildades 1998.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar