Hoppa till innehåll

Krogbesök: ”Vi får tzatziki till dessert”

Vi hade tänkt gå till Kagges nyöppnade Sillkafé men glömt att kolla google. Därför visste vi inte att det bara är öppet fredag-söndag och därför fick vi ”nöja oss” med vanliga Kagges. Stor-Kagges. OG Kagges. (Åh nej va!) I pandemitider och som småbarnsförälder gäller det att vara tidigt ute, därför är jag och min vän … Continued

Vi hade tänkt gå till Kagges nyöppnade Sillkafé men glömt att kolla google. Därför visste vi inte att det bara är öppet fredag-söndag och därför fick vi ”nöja oss” med vanliga Kagges. Stor-Kagges. OG Kagges. (Åh nej va!)

I pandemitider och som småbarnsförälder gäller det att vara tidigt ute, därför är jag och min vän Jonas först in i den lilla anrika lokalen (krogstamtavla finnes) på hörnet i Gamla Stan.

Med varsitt glas portugisiskt rött från vinbaren Cork’s i magen.

Vi tar plats vid bardisken och säger till gänget på andra sidan: ”Gör nu.” Ja, eller det jag egentligen gör är att bara beställa Kagges val, avsmakningsmenyn med fyra rätter, men det låter ju inte lika coolt som det jag först skrev.

Hursomhelst. 

Då kommer det fram en liten galoppöl och en – hörde jag verkligen rätt – ”tjockbulla” med rökt smör. Dogge (gge:t i Kagges) instruerar mig att riva itu brödet och doppa i smöret. Jag greppar bullen och det känns som att hålla i lava. Jag låtsas som ingenting, hoppas att inte Dogge ser, och förbannar mina töntiga känsliga händer. Det smakar i alla fall himmelskt och därefter är det nerförsbacke.

En liten kafémarknadsförande sillröra på knäcke slukas. 

Spetskål, syrad grädde och forellrom, med en försiktig dutt av lavendel (från mormors trädgård i Nynäshamn, får vi veta) sköljs ner med ett flädrigt muscat från Grekland. MUMMA!

Rotselleri förklädd till carbonara smakar fettstint men samtidigt fräscht och passar utmärkt med ett portugisiskt vitt som lajvar chardonnay. Jag skojar lite och säger ”är det här restaurangens LCHF-rätt?”. Ingen reagerar.

Istället är det fiskdags. När gösen landar framför oss säger jag till Jonas att gös är den enda fisk som jag själv fångat. Det kan vara lögn, det får jag erkänna så här i efterhand. Det är mycket möjligt att det var min pappa som fångade gösen den där gången. Men när vi sitter där är jag säker på att det var jag. Nåväl.

Bitarna av krabba i såsen gör denna rätt till kvällens vinnare. Eller? Fan, jag har alltid så svårt att bestämma mig. Otrolig liten fiskbit är det i alla fall – och vinparningen fungerar fint: En aligoté från Bourgogne som heter Alligator’n! Typ.

Vid det här laget är man ju bra mätt och belåten/berusad så min vana trogen är jag alldeles för pratglad och ställer nyfikna frågor i munnen på mig själv. Men vad ska man göra, man är den man är. Och nu råkar jag vara en av kockar och sommelierer MYCKET lättimponerad person. Jag överröstar mig själv, på allra trevligaste vis. Tyvärr minns jag därför inte om den efterföljande porterstekvarianten var gjord på oxbog eller något helt annat, men förbaskat god var den. Visuellt? Vit skumkräm och brunt skumkräm. Som en muterad fläskfilé black and white i desserttappning. I munnen? Djupa smaker av kött, potatis och öl. Oxen – eller vad det nu var – föddes (och dog) helt klart för att vara bästa kompis med ett maffigt Syrah från Rhône.

Tzatzikidessert!

Allt sammantaget hittills borde göra mig svår att överraska men när Dogge ställer ner desserten och säger ”Tzatziki” får jag bara ur mig ett ”vaa…”. Han förklarar: ”Du har yoghurt, du har gurka. Tzatziki! Men okej vi kör rulltårta istället för vitlök.” Mitt svar: ”Tur.”

Hur det än låter så bidrar gurkan med en friskhet, det funkar faktiskt.

Även om det är utanför vår meny så sticker Dogge sedan till oss en bit spritmättat och ljuvligt fruktbröd som vi kombinerar med kvällens sista öl – och där och då finns det inget rimligare eller bättre sätt att avsluta en måltid. 25 outfitbilder senare ramlar vi ut på kullerstenarna, nöjda och glada och med insikten att det kommer bli svårt att ta sig till sillkafét utan att fastna på OG Kagges igen och igen.

* * *

Eder krogskribent bild 2: Iklädd kavaj från Needles, byxor från Orslow, t-shirt och boots från Our Legacy samt bälte från – om det är oklart – Gucci.
Och här har vi bild 1, perfektion ändå…

Johan Hurtig Wagrell är komiker, poddare och skribent med ett inte så hälsosamt intresse för mode i allmänhet och japanska t-shirts i synnerhet. Här skriver han om just mode – OCH OM SITT HÖGINTRESSANTA LIV!!!

Email: denjohanhurtig@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.