Hoppa till innehåll

4 hetaste krognyheterna i Stockholm i augusti

Kvarterskrogsrevanscher, barhängsromantik och grillrestauranger. Cafés chefredaktör Joel Ågren listar månadens fyra viktigaste krognyheter i Stockholm.

Nook återuppstår

Södermalmsfavoriten Nook återuppstår på ny adress – för tredje gången. Restaurangen höll länge till på Åsögatan, innan de flyttade till större lokaler i Stockholmsverken vid Rosenlundsgatan. För två år sedan gick den omtyckta restaurangen, som bland annat belönats med flertalet Bib Gourmand, i konkurs. Men nu är det nya friska tag som gäller, denna gång i restaurang Plais gamla lokaler på Högbergsgatan 62. Och även om adressen är ny känns konceptet igen sedan tidigare.

Foto: Press.

”Ja, vi vet det är helt sjukt. Men det är faktiskt sant. Nu öppnar vi vårt älskade Nook igen. Och ja, det blir lite mer back to basics. Närhet, kärlek, puls, mys. Det blir våra härliga prisvärda trerättersmenyer, och det blir massor av snacks. Och vin, givetvis. Och massor av annat gott”, skriver krögarna Alexander Bäckman och Gustaf Larsson på Nooks hemsida.

Boka bord här.

Copine livar upp

Foto: Press.

Medelhavsinspirerade Copine, som drivs med säker hand av namnkunniga restauranggruppen Jim & Jacob, har fått sig ett ansiktslyft – både när det kommer till interiör och koncept. Fokus ligger på att skapa en mer levande helhet från öppning till stängning.

– Vi har länge velat ge baren mer liv. Nu skapar vi en miljö där man enkelt kan slinka in för ett glas, och samtidigt få hela Copine-upplevelsen, säger Jim Hammargren.

Interiören har formats om med nivåskillnader och en helt ny, social matbar med 15 sittplatser och utsikt in mot köket. Tanken är att göra lokalen mer interaktiv och avslappnad, utan att göra avkall på restaurangens elegans. Menyn har också utvecklats med nya rätter som ger gäster fler sätt att äta och dela. Copine-klassiker som majsbrödet och råbiffen finns kvar, medan andra tillskott bjuder på mer variation och personlighet.

Foto: Press.

– Vi har justerat snarare än förändrat, just för att skapa mer utrymme att äta som man vill. Vissa rätter stannar för att de sitter i väggarna, medan andra tillkommer för att få in mer av vår personlighet i helheten, säger Jacob Nermark, som är kreativ kökschef på Copine.

Jonathan Mattsson, som ansvarar för restaurangens service och dryck, ser nysatsningen som ett sätt att skapa en ny typ av rytm på Copine.

– Vi vill att baren ska ha samma Copine- känsla som matsalen – en plats där man kan börja, stanna eller avsluta. Det handlar inte om att bli en bar, utan om att erbjuda gästen fler sätt att uppleva Copine.

Boka bord här.

Bar Allegrine tänker nytt

Foto: Press.

Efter en omfattande renovering har stjärnkrögaren Danyel Couet förvandlat sin sju år gamla krog Allegrine till ett mer personligt och kompromisslöst koncept, där baren spelar huvudrollen. På nyöppnade Bar Allegrine är ambitionen att sudda ut gränsen mellan kök och bar. Kockar och bartendrar arbetar sida vid sida, serverar direkt över bardisken och skapar en dynamisk upplevelse där gästen är i centrum.

– Jag vill att det ska vara levande. Här ska man kunna fira, förälska sig, göra affärer eller bara ta ett glas på vägen hem. Unna sig – hur lite eller mycket det än är. Jag vill att varje kväll ska kännas som att något kan hända, säger Danyel Couet.

Foto: Press.

Menyn är byggd för att delas – med mindre rätter för spontana AW:s och större klassiker som fylld piggvar, cote de boeuf och helgrillad fransk kyckling för sällskap. Luncherna bjuder på säkra franska kort som moules frites, escalope de veau och steak tartare. På kvällarna höjs tempot när DJ:s tar plats i baren.

Inredningen, framtagen tillsammans med Kalle Dinell (Dinelljohansson), för tankarna till både Paris och Stockholm. Illustratören Robin Enström (Klotterstudion) har skapat en mural som berättar om Couets egen krögarresa.

– Det här är min scen, men gästerna är alltid huvudpersonerna. Jag vill vara nära, prata, laga mat, skratta. Jag är lycklig nu. Kanske till och med nöjd, säger Danyel.

Boka bord här.

Sperling & Co tänder grillen

Foto: Press.

Årets Kock 2024 och Michelinkrogen Celestes tidigare köksmästare, Mikael Andersson, har blivit med grillrestaurang. Med elden i fokus och styckdetaljer i centrum tillagas rätterna över öppen glöd, från klassiska och välkända delar till det mer sällsynta. Menyn rör sig fritt mellan ursprung och teknik, med ett internationellt uttryck som speglas i allt från förrätter och tillbehör till själva grillen.

– Sperling & Co är vår tolkning av en modern grillrestaurang. Vi vill skapa något som känns tidlöst, där grillen står i centrum och tekniker från olika delar av världen får mötas, säger Michael Andersson.

Foto: Press.

I höst öppnar dörrarna på Sturegatan 6. Namnet är hämtat från Sperlingens Backe, kvarterets namn sedan 1600-talet. Restaurangen, formgiven av arkitektbyrån Dinell Johansson, sträcker sig över två våningar och utmärker sig med detaljer i mörkbetsad ask och läder.

– Att döpa restaurangen till Sperling & Co kändes naturligt. Det är en blinkning till kvarterets historia men också ett sätt att visa att vi är en del av platsen, inte bara en aktör i den, fortsätter Michael.

Har du tips på spännande krogöppningar i Stockholm? Mejla Cafés chefredaktör på joel.agren@egmont.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.