Krönika: Att förstå (börs)psykologi är nyckeln för att lyckas med dina investeringar

Big Short

Börspsykologen Cristofer Andersson förklarar psykologin bakom dina sämsta aktieaffärer.

Cristofer Andersson  |  Publicerad 2021-04-07 16:10  |  Lästid: 3 minuter

De senaste åren har allt fler lockats av investeringar och de möjligheter som aktier, fonder och andra värdepapper erbjuder. En sorts topp sågs tidigare i år när var och varannan småsparare gick man ur huse och investerade i Gamestop eller AMC, efter att en rörelse på Reddit skapat stor uppmärksamhet.

Målet var att sätta dit stora hedgefonder, som hade blankat dessa aktier. De ses ofta som marknadens Goliat i jämförelse med småspararen David. Tyvärr vann Goliat den här striden, och många nya småsparare förlorade en stor del av sitt investerade kapital. Även om detta delvis berodde på bristande kunskap så stavas den främsta orsaken: (börs)psykologi.

Vi lever idag i ett Sverige där ordet välfärd är synonymt med minskad tilltro och tvivel. Mer eller mindre dagligen kan vi läsa om brister inom skola, sjuk- och äldrevård. Vi hör skräckhistorier om fattigpensionärer som trots flera decenniers arbete knappt får ut en månadspension som räcker till mat, hyra och medicin. Det finns många orsaker till att den tidigare fungerande välfärden har fallerat, men det är en diskussion som kräver sin egen krönika.

Däremot kan vi lugnt konstatera att välfärden idag inte är vad den har varit. Därför är det viktigt att var och en ser till att ta ansvar och startar ett eget pensionssparande. Aktier eller indexfonder tenderar att avkasta cirka 6–7 procent per år och är av det skälet ett klokt val. I en värld med noll – eller i värsta fall minusräntor rör det sig om extrem avkastning. 

Att investera behöver inte vara krångligt. Det krävs ingen doktorsgrad i ekonomi och du behöver inte sitta dygnet runt framför di.se med din börsmäklare på tråden. Egentligen kan du lösa det enkelt genom att månadsinvestera i gratis indexfonder. Forskning visar att knappt en tiondel överpresterar index över en lång tid, så varför ens anstränga sig?

Det världsberömda börs­oraklet Warren Buffett har sagt: ”You don’t need a lot of brains to be in this business. What you do need is emotional stability.” Oavsett om du investerar i indexfonder, råvaror eller aktier, kommer dina tankar och känslor alltid att leda dig på villovägar. Känslan av att stå kvar på perrongen efter att tåget har lämnat stationen kallas för Fear Of Missing Out (FOMO). Detta kunde vi se prov på just vad gäller Gamestop och AMC. Alla trodde att föregående köpare visste något som de själva inte visste. De var rädda att missa tåget och köpte därför utan att göra en ordentlig analys först. Samma desperata dominoeffekt uppstod när många sålde. Då ville man istället hoppa av innan tåget spårade ur.

FOMO är nära sammanknutet med flockmentalitet och tribalism. Kanske känner du igen dig i något av följande scenarier? Alla skaffar Netflix och du känner ett ”tvång” att göra detsamma. Alla köper den senaste skjortan från Eton och du kan inte ens vänta på lönen utan handlar på kredit. Hur ofta har du inte tagit en fika, eller besökt en restaurang, där ditt sällskaps val har påverkat dig? Det här är verkningar av samma psykologiska mekanismer som styr hur du agerar på börsen. Enda skillnaden är omständigheterna.

För cirka 30 000 år sedan levde vi på savannen och var extremt utlämnade åt varandra. Att överleva mot farliga djur, samla in föda och bygga skydd var inget som en ensam individ kunde klara. Samma sak med fortplantningen, av naturliga skäl. Vi var beroende av flocken och därför var vi mycket rädda att gå emot denna. När flocken sade X apade vi efter och när den gick mot norr följde vi med i samma riktning.

Flocken var ekvivalent med överlevnad och denna övertygelse – detta mindset – finns kvar hos oss än idag. Att vi idag kan beställa pizza via mobilen, starta kaffemaskinen med en app och be Alexa beställa batterier är resultatet av teknisk utveckling – inte en evolutionär sådan.

Faktum är att vår hjärna lever som för 30 000 år sedan, för i ett evolutionärt perspektiv är tiden som har förflutit sedan dess ungefär en sekund på en timme. Frågan som då behöver ställas är: måste du följa flocken? Svaret är ”nej”. Du kan inte kontrollera dina tankar och känslor, men du kan kontrollera hur du förhåller dig till dessa. Detta är en kunskap som få har. Klarar du av att omvandla den i praktik kommer du inte bara lyckas bättre med dina investeringar, utan även fatta mer lyckade beslut i vardagen. Att kunna sin psykologi är en nyckel till framgång. 

Cristofer Andersson är börspsykolog, föreläsare och författare, aktuell med boken Mer börspsykologi – mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden (Pug förlag) Rabattkoden HJÄRNSPÖKE ger Café-läsaren 15 procent rabatt på boken på pug.se

  •

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-04-07 16:13