Krossa matmyterna

joel  |  Publicerad 2006-07-03 22:01  |  Lästid: < 1 minuter

Fredrik Aidehag
Olivolja kan man ju hälla hur mycket som helst över maten, för det är ju så nyttigt. Visst, men inte om du vill behålla vikten. Olivolja är fetare än smör. Christina Wedenhall, dietist på Huddinge sjukhus, hjälper Café att avliva matmyterna.

“Man ska inte äta efter klockan 18.00”
– Helt fel. Det gör ingen skillnad. Ämnesomsättningen är bara marginellt lägre på kvällen.

“Salt binder fett”
– Inte alls. Däremot binder det vätska. Och det ska vi vara glada över.

“Mjölk är inget för vuxna”
– Jodå, mjölk är närings- och vitaminrikt. Men hoppa gärna över den röda. Lättmjölk innehåller lika mycket näringsämnen.

"Om man bara äter en gång om dagen går man ned i vikt”
– Helt värdelöst. Man riskerar snarare att gå upp i vikt.

"Man får diabetes om man äter för mycket socker”

– Nej, det hänger ihop med arvsanlagen. Däremot kan övervikt leda till en viss typ diabetes, typ 2.

"Olivolja är magrare än smör”
– Tvärtom, smör är 80% fett och olivolja 100% fett. Däremot är olivolja bättre för bland annat hjärtat och blodkärlen.

"Stark mat, som chili, förbränner fett”

– Det ligger ingen sanning i det. Men ofta är asiatisk mat ganska fettsnål.

"Man ska dricka nypressad apelsin direkt, så att inte vitaminerna försvinner”
– Och vart skulle de försvinna? Trams.

"Om man vill få i sig järn ska man äta persilja”

– Jo visst, men nötkött innehåller ännu mer järn. Liksom bönor och linser.

Daniel Kjellsson

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 14:29