Annons
Annons

 

Det här behöver du

  • En helbutelj brännvin är grunden. Brännvin special håller alkoholstyrka 32 procent och är perfekt. Går man upp i styrkor runt 40–43 procent kommer inte smaken till sin fulla rätt.
  • Annons
  • Kryddor eller växter att smaksätta med. Det finns ett gäng att välja på – till exempel rölleka, dill och enbär.
  • Kopp.
  • Kaffefilter.
  • Plastfolie.

Så här gör du

1. Blanda essensen
Gör essens genom att ta cirka sex centiliter av brännvinsflaskan och hälla i en kopp. Lägg kryddor/blommor upp till ytan och täck över med plast så inget dunstar bort. Låt stå i rumstemperatur i en-två veckor och filtrera sedan vätskan genom ett kaffefilter. Den essens du får ut häller du tillbaka i flaskan. Låt stå i minst två veckor och du har ett gott kryddat brännvin.

2. Blanda brännvinet
En krydda räcker långt för nybörjaren. Växter som malört eller rölleka innehåller en stor mängd syror och det är tillräckligt för att ge en smaksensation i snapsglaset. Testa dig fram med olika kryddor och mängder essens till ditt eget tycke och smak. Mer essens ger starkare kryddning – ett vanligt nybörjarfel är att man tar för mycket essens. Det gör brännvinet till en väldigt stark saft.

3. Drick på rätt sätt
Brännvin ska drickas rumstempererat (16–18 grader) och smuttvis. Traditionen att svepa snapsar kalla härrör från den tid man inte kunde rena brännvinet ordentligt. Två centiliter kryddat brännvin i sex smuttar med tre–fyra minuters mellanrum, gäller. Sen är det upp till dig att palla trycket när svärfar ställer fram ölglaset och säger att ni ska dricka ikapp.

Herik Ystén

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar