Annons
Annons

Hojintresset fortsätter att växa, och marknaden svarar med en uppsjö av spännande modeller. Trenden verkar vara att det inte finns någon riktig trend. Allt är hett, allt är rätt – vare sig du väljer en glidare, en touringhoj, ett sportjärn eller en street fighter. Eller om du vill köra italienskt, amerikanskt, japanskt eller brittiskt. Häng med!

triumph-scrambler

Triumph Scrambler

När andra tillverkare spelar på retrosträngarna gör de det med detaljer och design.

Annons

Triumph tar genren till sin yttersta spets. Som om de övriga återuppståndna 50- och 60-talsmodellerna inte skulle var nog så slår företaget nu till med en hoj som är rena tidsmaskinen. Scrambler ser ut som maskinerna Steve McQueen och hans kompisar brukade busa runt med på de kaliforniska stränderna och sanddynerna på 60-talet.

Det här är en hoj man njuter lika
mycket av att titta på som att köra med. Och vill man åka två så är den platta breda soffan perfekt för ändamålet. Självklart har den en parallelltwin, i det här fallet på 865 kubik och 55 hk. Toppfart 165 km/h. Pris 87 990 kr.

kawasaki-zzr1400

Kawasaki ZZR1400

Till och med Luke Skywalker skulle bli avundsjuk. ZZR1400 är den brutalaste superhoj som någonsin sålts över disk. En ättling till märkets egna raket-
snabba ZR1100 som i sin tur manade fram namnkunniga konkurrenter som Honda Blackbird och Suzuki Hayabusa. Det här är ett äckligt snabbt spjut som toppar 299 km/h. Kawasaki har hittills inte velat uppge vare sig effekt eller vridmoment. Men gissningsvis handlar det om uppemot 200 hk.
Pris Ännu ej fastställt.

harley-davidson

Harley Davidson Night Rod VRSCD

Vad vore väl en sommar utan en ny HD-modell att imponera på sig själv och andra med? För några år sedan var V-Rod det absolut vassaste vidundret du kunde visa upp i vårsolen. Förra året fick den sällskap av SteetRod och i år kommer Night Rod. En helsvart skönhet inspirerad av de amerikanska dragracingmästerskapen. Motorn är samma underbara Porsche-utvecklade 1131-kubikare som i Street Rod, vilket betyder 119 hk vid för HD höga 8 250 varv/min. Toppfart: 210 km/h. Pris 186 000 kr.

buell-ulysses

Buell Ulysses XB12X

Precis som namnet antyder ger sig även Buell nu med den här feta 1200-kubikaren in i äventyrsgänget. Detaljer som kort fjädringsväg, kuggremsdrivning och ganska liten tank hör visserligen inte riktigt hemma vare sig på grus eller långfärd. Men för alla oss som älskar kombinationen mullig V-twin från Harley Davidson och sportig karaktär är Ulysses i alla fall en mycket välkommen familjemedlem med starka allroundambitioner. Maxeffekt 106 hk. Toppfart: 130 km/h. Pris 129 900 kr.

honda-cbf

Honda CBF 500 H

Det här är den perfekta nybörjarcykeln för den som skiter i allt lull-lull och ger blanka fan i vad som väcker mest uppseende. CBF 500 är en motorcykel, punkt slut. Att bromsarna är låsningsfria tackar man som nybörjare i stadstrafik extra mycket för. Som beteckningen anger är motorn en klassisk parallelltwin på 500 kubik. Effekten är modesta 57 hk och toppfarten 175 km/h. Inget att bråka om, alltså. Och det är inte priset heller – till den här får vem som helst låna på banken i dag. Pris 59 900 kr.

aprilia-tueno-10

Aprilia Tuono 100

Aprilia är ett förhållandevis litet märke på den svenska marknaden. Just
därför är den här nakna street fightern extra intressant för alla som gillar den här typen av hojar och vill sticka ut från alla Monster-diggare. Tuono är ett svar på den stöddiga Ducati Monster SR4S. Båda har en maskin på i runda slängar 1 000 kubik, väger ungefär lika mycket och är nästan lika starka (Tuono 133 och SR4S 130 hk). Men Tuonon kostar hela 45 000 kronor mindre. Pris 119 998 kr.

yamaha-xv-1900

Yamaha XV 1900 Midnight Star

Så kom den då till slut. Den efterlängtade efterföljaren till den högt älskade glidaren XV 1600 Wild Star. Midnight Star är verkligen en motorcykel att bli kär i. Yamaha har lyckats kombinera klassiska designelement med moderna material och förfinad teknik. Den här megatunga maskinen drivs följaktligen av en jättelik V-twin på hela 1 854 kubik som levererar 100 hästar. Med en perfekt viktfördelning och mycket god balans avskräcker inte heller toppfarten på 200 km/h. Pris 139 900 kr.

 

 

Willy Priske

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar