Kulturministern: ”Café är viktig.”

joel  |  Publicerad 2008-07-01 08:31  |  Lästid: 2 minuter

Igår invigdes Stockholm Fashion Week av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.  Exklusivt för Café berättar hon här om sina egna modekunskaper, hur svenskt mode ska slå utomlands samt vikten av Cafés mångåriga ledande manliga modebevakning.

Café har i snart 20 år arbetat i framkant för att främja och föra ut det svenska manliga modet. Vad tror du det betytt för den svenska modeindustrin?

– Det har ju varit viktigt, det är ett samarbete. Ett tagande och givande åt båda håll, det är klart att utan såna tidningar som fångar upp trender och rapporterar om vad som händer så är det svårt för modeindustrin att nå ut. Så det är ett ömsesidigt samarbete.

Varför tycker du att Stockholm Fashion Week är en viktig tillställning?

– Det som lockar utländska journalister och investeringar till Sverige är ju positivt inte minst för att det ger svenska modedesigners en chans att komma ut och växa. Men det här är ju en bransch som är tämligen känslig. Det är ju små marginaler och det dröjer länge innan företag kan växa sig riktigt stora, något som bara ett fåtal kan göra. Så det här med internationella kontakterna är avgörande, vår hemmamarknad är inte så stor.

Hur satsar regeringen på svenskt mode?
– Där satsar vi genom att se till att det finns bra utbildningar. Sen tror jag att mycket av det här är i sin linda, att man skulle kunna göra mycket mer. Det har ju exploderat på ett fåtal år. Ok, vi har ju haft svenska designers på alla möjliga områden som varit kända men aldrig så här många som vi har idag… och så många unga. Så vad kan svenska institutet göra, kulturrådet och ambassaderna göra… hur kan vi samspela bättre? Man får lära av varandra och kanske snegla utomlands.

Varför särbehandlas svenskt mode i media, tror du? Till exempel så recenseras film och konst på ett helt annat sätt än mode.

– Det börjar komma, tycker jag. Det finns många kulturyttringar som tycker det tar för långt tid. Det är ju bara att kolla på dataspelsindustrin, det tog ju tid innan det togs med och började skrivas om. Mode är flärdfullt, rätt ointressant, inte något av substans… men det börjar komma. Man har ju fått en professur inom mode på Stockholms universitet så det bidrar väl till att ge det hela lite status.

Hur kunnig är du själv inom mode?
– Jag kan inte skilja på Acne eller Filippa K men är road av området. Det har nog att göra med att jag växte upp under 70-talet då modet var så jävla fult.

Daniel Ogalde

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-05-02 11:58