Annons

Ny studie: Kvinnor ÄR bättre bilförare – här är anledningen

Låter du inte din tjej eller fru köra? Tänk om! Kvinnor är nämligen bättre på att hantera distraktioner i trafiken och hamnar i färre bilolyckor, enligt en ny studie.

Mikaela Alex
Foto IBL
Ny studie: Kvinnor ÄR bättre bilförare – här är anledningen

Debatten kring vilket kön som är bäst på att köra bil har förts… ja, väldigt länge … I dag är det mannen som kör i 80 procent av alla relationer – troligtvis en nedärvd vana från förr.

Men det har  bevisats  flera gånger att kvinnor är bättre förare, bland annat på grund av att de är försiktigare och inte överskattar sin förmåga, vilket framför allt unga män har en tendens att göra.

Annons

Nu visar ännu en ny undersökning att kvinnor är pålitligare bakom ratten. Studien, som Transportekonomiska institutet i Norge gjort, visar att unga män, vana bilförare, extroverta och neurotiska personer har lättare att bli distraherade i trafiken.

Gilla Cafe.se på Facebook

Distraktion ligger bakom cirka 12 procent av alla bilolyckor. Den vanligaste distraktionen visade sig vara att pilla med bilradion.

Forskarna tittade på faktorer som kön, ålder och personlighet i undersökningen, och det var två personlighetsdrag som utmärkte sig extra tydligt. Personer som anser att man inte kunde påverka sin distraktion, och de som tycket att distraktioner i trafiken är socialt accepterat, de är mer troliga att råka ut för en olycka på grund av det.

– Skräddarsydda ingripanden för att minska förarens distraktion borde fokuseras på riskgrupper som unga män med dålig attityd till distraherad körning och en låg tillit till sin förmåga att kontrollera distraktionen, säger forskaren Ole Johansson till Daily Mail.

Äldre kvinnor och personer som anser sig ha kontroll över sin distraktion är bättre på att hålla fokus på vägen, enligt studien.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons

Dela (26)
Tweeta

Annons


Laddar