Läge för LaChapelle

joel  |  Publicerad 2008-04-21 12:02  |  Lästid: 2 minuter

David LaChapelle
Stjärnfotografen David LaChapelles utställning på Fotografiska museet i Stockholm har uppmärksammats av alltifrån Sveriges största medier till småbloggar som aldrig haft en enda besökare. Någonting som också medfört att utställningslokalen inledningsvis snarare liknat en stormarknad.

Nu däremot, då alla redan besökt spektaklet, finns det plats för oss kulturelitister (vi ville inte skriva ”dödliga”), att betrakta verken utan att behöva armbågas med Natacha Peyre.

leo
Leonardo DiCaprio. Foto: David LaChapelle.

Utställningen innehåller över två hundra konstverk, varav sektionen med kändisbilder säkerligen lockar flest. Men amerikanske LaChapelle är minst lika känd för sina samhällskritiska bilder som rör allt från plastikkirurgi och överkonsumtion, till ögonblicket då vi ska möta döden. Jesus Is My Homeboy och What You Will Wear When You Are Dead, är namnen på två av verken ur serien Deluge.

Den är grym.

Cafés modechef Daniel Lindström har besökt utställningen:

– Min personliga favorit är ett fotografi på Kayne West. Bilden, som varit på omslaget till tidningen Rolling Stone, visar en Kayne iförd törnekrona som för tankarna till en svart Jesusfigur.

– Utställningen är ett tidstypiskt dokument som tar upp celebritykulturen och skvallret kring kändisar, fortsätter Daniel. Eftersom vi i Sverige är ganska svältfödda på internationella fotoutställningar bör du som är det minsta intresserad av fotografi genast bege dig till Factory och checka in David LaChapelles tavlor.

För dig som inte hinner besöka utställningen, men som ändå vill anses creddig på nästa mingelparty – släng ur dig ur dig att du tyckte LaChapelle var som bäst i början av sin karriär då han jobbade för tidningen Interview. Sedan blev han ”för kommersiell för din smak”.

Utställningen pågår från 12 april – 11 maj, 2008 på Factory, Nacka strand.

Louise Flinck

lachapelle2
Madonna. Foto: David LaChapelle.

bowie
David Bowie. Foto: David LaChapelle.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-09-11 14:12