USA öppnar upp – 22 toppenställen i LA du inte får missa

Los Angeles

Hollywood och Venice i all ära – vill man uppleva de verkligt kreativa sidorna av Los Angeles är det i hipstertriangeln Los Feliz, Silver Lake och Echo Park man ska hänga.

Erik Augustin Palm | Foto: Getty Images & Karin Wimark  |  Publicerad 2021-10-25 10:18  |  Lästid: 6 minuter

1. Cafe & Bar Stella

Här börjar Silver Lake. I alla fall enligt den ikoniska ”Welcome to Silver Lake”-skylten på taket av Cafe Stella, hipsteroasen precis vid Sunset Junction. Om man skulle utse en Los Angeles-­motsvarighet till Riche i Stockholm skulle det vara Cafe & Bar Stella – även om det vore att förminska denna franska bistro och bar (med separat vinbar). För hur ofta råkar en regissör som Tim Burton eller en sångerska som PJ Harvey promenera in på Riche?

cafestella.com

2. Lamill Coffee Boutique

Inför en promenad runt ”silversjön” passar det med ett stopp vid Lamill Coffee. En sydkalifornisk kaffeinstitution, med rosteriet i Alhambra utanför LA och flaggskeppskaféet vid Silver Lake Reservoir. Atmosfären är gemytlig och kultiverad, precis som kaffet och de popup-­restauranger som kaféets kök då och då inhyser. Ett ställe där kulturkändisar kan ses ensamma med en god bok.

lamillcoffee.com

3. Mohawk General Store

Mohawk General Store har visserligen öppnat en butik i Santa Monica, men Silver Lake-versionen har störst utbud, med en mer översiktlig butik och en avdelning för herrplagg. Bakom Mohawk ligger paret Kevin och Bo Carney, som ser lika mycket till lokala designers som långväga dito. LA-märken som Bliss and Mischief samsas med svenskar som Acne och japaner som Issey Miyake.

mohawkgeneralstore.com

4. Intelligentsia Coffee

Silver Lakes hipstermecka under dagtid, med dyra men delikata kaffesorter.
Pretentionerna är lika höga som hos ovannämnda Lamill, men med en ännu bättre placering intill Cafe Stella. Ett av de bästa ställena i östra LA för att spana på folk, kända som okända.

intelligentsiacoffee.com

5. Osen Izakaya

När japanska restauranger kallas för ”izakaya” utanför Japan kommer de sällan så nära det autentiska japanska värdshuskonceptet som Osen Izakaya i centrala Silver Lake. Inbjudande exteriör och kvarhållande interiör, med en lika hög nivå på dryck som på mat. Imponerar på de mest inbitna tokyoiterna. 

osenizakaya.com

6. MHZH

Infernaliskt hajpat israeliskt ställe där folk väntar i timmar på att få en pall på den smutsiga trottoaren utanför, med israeliska tapas serverade på ett minibord – medan solen går ner över palmträden på Maltman Avenue intill. Värt sin väntan, men så erbarmligt mycket LA.

7. Botanica Restaurant + Market

Efter en rungande framgångsrik Kickstarter-kampanj i slutet av 2016 öppnade två matjournalister denna kombinerade restaurang, vinbar och matbutik, med ekologisk, närodlad, uppfinningsrik mat och en tillhörande mattidning. Myspysigt kaliforniskt på det där varmt sunda viset. Mer hängmatta än Hollywood.

botanicarestaurant.com

8. Hotel & Bar Covell  

Airbnb är det bästa boendesättet i Los Feliz, Silver Lake och Echo Park, då det är ont om hotell i den här delen av LA. Men några små boutiquevarianter finns – där lågmält lyxiga niorummaren Hotel Covell utmärker sig mest, mitt emot Wack/Soap Plant. Dels på grund av det suveräna läget på gränsen mellan Los Feliz och Silver Lake, på gångavstånd från allt stoj och skoj på Vermont Avenue och Sunset Boulevard. Och dels på grund av den mysbelysta egna baren på nedervåningen, lika passande för kompishäng som en dejt. 

hotelcovell.com

9. Griffith Observatory

Inte bara den mest ikoniska utsiktsplatsen öster om Hollywood, utan i hela Los Angeles. Griffith Observatory vakar över jättestaden, och bjuder varje dag (och natt) in en oupphörlig ström av både lokalbor och turister att dela vyn över ”Tinsel Town”. Hollywoodskylten till höger, downtown rakt fram och stjärnor i alla riktningar.  

griffithobservatory.com

10. Kingswell

Mitt emot Los Feliz frekvent instagrammade bokryggsmuralmålning på Kingswell Avenue ligger skateboard- och streetwearbutiken med samma namn som gatan. Att det även är en tatueringsstudio vet inte alla. Butiken arrangerar dessutom kontinuerliga vernissager för fotokonst. Ett av östsidans bästa vattenhål för gatukultur med skateprägel, som inte sällan lockar till sig kändisar. Thom Yorke från bandet Radiohead är en återkommande kund. 

kingswell.tv

11. Atrium Los Feliz

Restauratörsduon Laughlin och Milliken ligger bakom flera av de ansiktslyft som poppat upp på LA:s östsida, som vägg-i-vägg-­restaurangerna Sawyer och Kettle Black i Silver Lake. Nu har de även gett Vermont Avenue i Los Feliz en ny gastronomisk anhalt, som är lika värd att besöka för interiören (ett träd står mitt i lokalen) och läget längst in i en gränd intill Skylight Theater. Tillräckligt undangömt för att en träff här ska kännas intimt privat, och samtidigt tillräckligt nära gatan för att fungera som en spontan destination för mat och dryck.  

atriumlosfeliz.com

12. Figaro Bistrot

Det känns som om en tårtbit av Montmartre eller Saint-­Germain har placerats mitt i kreddiga östra LA. Såväl när det gäller menyn med sniglar och tre olika sorters ­moules frites som den charmigt slitna, murriga interiören och den livliga uteserveringen där folk sitter i timtal och pimplar vin. 

figarobistrot.com

13. Wacko/Soap Plant

En av de verkliga hörnstenarna i Los Feliz är den absurdistiska present-, leksaks- och konstbutiken Wacko/Soap Plant, som öppnade 1971 och sedan dess har ­varit en ständig påminnelse om kvarterets konstnärligt gräns­överskridande prägel. Inne hittar man ett fantastiskt sortiment av populärkulturella attiraljer och böcker, liksom det egna konstgalleriet La Luz de Jesus.

soapplant.com

14. Bar Caló

Paret Fruchtman och Turrey ligger bakom Echo Parks restaurangsuccé Ostrich Farm (se nedan) och har med Bar Caló även gett sitt kvarter en mexikansk cocktailbar. Som en inrednings­arkitekts dagdröm om en mezcal-oas som uppenbarar sig i en gränd i Mexico City. En lokal som det är en fröjd att gå in i och med en meny som bara gör en ännu mer feliz – lycklig. 

barcalola.com

15. Ostrich Farm

Amerikansk slow food-restaurang öppnad av paret Fruchtman & Turrey, med Echo Parks bästa frukost. Missa inte ricottapannkakorna eller polentan med svamp­ragu. Den snitsigt minimalistiska exteriören tillhör också det mest Instagramvänliga i Echo Park. 

ostrichfarmla.com

16. The Echo & Echoplex

Det finns inte en lokal för alternativmusik i Los Angeles som bär på samma pondus som sammanbyggda The Echo och Echoplex. Om Echo Park Lake är Echo Parks lungor så är detta Echo Parks hjärta – där indieband efter indieband hamrar in hjärtslag kväll efter kväll. Ofta ekar det till musiknördiga, bloggskrivande öron i hela USA. 

spacelandpresents.com

17. Permanent Records

Alternativ LA-skivaffärskedja i Highland Park och Echo Park, som i lika hög utsträckning fungerar som vinylskivs­trädgård som Tinder-mötesplats för indiekids. 

permanentrecordsla.com

18. Stories Books & Cafe

Märkligt nog är manusförfattarstaden Los Angeles väldigt dålig på att erbjuda nödställda skribenter kaféer att sitta kvar sent på, i väntan på att skrivkrampen ska lossna. Men den kombinerade bokaffären och kaféet Stories Books & Cafe är öppet till 23 på vardagar och midnatt på helger, och utgör nästan ett eget litet kulturhus – komplett med ett program av konserter, poesikvällar och andra framträdanden på den punkiga bakgården. 

storiesla.com

19. Echo Park Lake

För tio år sedan var Echo Park Lake en plats dit lokala barn och ungdomar inte fick gå för sina föräldrar. Sedan dess har mycket hänt här, även om parken fortfarande drar till sig barnförbjudna element – liksom många hemlösa. Men lika mycket attraherar den familjer, musiker, skådisar och lokala tonåringar. Där, intill sjön med trampbåtar, ankor och fontäner, med downtown i bakgrunden och palmträd som ramverk, samlas en brokig skara av Angelenos. På kaféet Beacon kan man köpa goda burgare, sallader och mackor att avnjuta i gräset, medan man insuper en omisskännlig LA-atmosfär. 

20. Angelino Heights

Tar man sig till Echo Parks äldsta område Angelino Heights känns det först som om man har hamnat i San Francisco – på grund av alla viktorianska hus. Men efter ett tag smälter den sirliga arkitekturen samman med LA-värmen, och de filmiska gatorna blir till ännu en nivå i bilden av denna kalejdoskopiska jättestad. En unik plats i LA – men så är också LA unikt.

Journalisten och Silver Lake-residenten Jennie Hammars bästa LA-tips:

21. Alimento

En liten italienare med otrolig mat! Deras ”radiatori” med nån spicy oxragu med fänkålspollen (vad är ens det?) gör ingen besviken. Den var på listan över Jonathan Golds 101 favoriter år efter år av en anledning – och den är precis lika bra fortfarande. 

22. Squirl

Klientelet är ibland smärtsamt Silverlake-igt här, men lunchen och brunchen är fantastisk. Kön ringlar ofta runt halva kvarteret, så var där i tid! 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-25 11:14