Annons
Annons


Det klassiska friluftsmärket Lundhags firar 75 år med en jubileumskänga i 250 exemplar. Familjeföretaget vars fabrik återfinns i Järpen, grundades dock tidigare än så och har förts vidare genom fyra generationer. Lundhags blev världsberömda när de under Falklandskriget 1982 försåg brittiska Royal Marines och specialstyrkan SAS (Special Air Service) med slitstarka kängor.

Rapporter visade att operationer fördröjts på grund av soldaternas dåliga kängor som medförde att soldaterna förfrös sina fötter.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Svenske överlevnadsinstruktören Lars Fält, som samtidigt gick en överlevnadsutbildning vid brittiska armén, tillfrågades vad han bar för kängor av en SAS officer. Han berättade om sina Lundhagskängor som var handgjorda för extrem terräng, och som användes av svenska fallskärmsjägare.

Brittiska armén köpte genast in 200 par kängor som gjorde att ryktet om Lundhagskängan spred sig till andra truppförband som införskaffade dem. Kängorna fick stor massmedial uppmärksamhet och produktionen ökade i takt med de nya beställningarna.

Lundhags firar sina 75 år genom att lansera en jubileumskänga med en skyddsbehandlad Vibram® Traction-sula, som är en vattentätt mönstrad sula med bra friktion på hala underlag.
– Våra skor är gjorda av skal där vi stoppar in cellgummi. Skorna isolerar och håller vätan ute med hjälp av luftbubblor som tillåter fötterna att andas, säger Jan-Anders Lundhag, som tagit över företaget av sin far Jonas Lundhag.

Lundhag har numera utökat produktionen till att omfatta kläder, ryggsäckar och skridskor. Försäljningen sker till länder som Sverige, Norge, Österrike, Frankrike, Holland, USA och Kanada.

SAMI BAYKE

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar